Časté dotazy k elektromobilům

Časté dotazy k elektromobilům: Časté dotazy a odpovědi

Začátky ve světě elektromobility jsou vzrušující. Vstupujete do budoucnosti řízení a pomáháte spoluvytvářet čistější planetu. Pokud vás však mírně odrazuje to, kolik toho najednou musíte vědět, Honda vám pomůže zodpovědět časté dotazy k elektromobilům.

Zde jsou odpovědi na všechny vaše palčivé otázky o elektromobilech. Od akumulátorů po nabíjení, od výkonu po náklady a nezapomínáme ani na bezpečnost

Na této stránce

Co je to elektromobil?

Elektromobil (často označovaný také zkratkou EV) je vozidlo, které je částečně nebo zcela poháněno elektrickým akumulátorem. Akumulátor vozidla se dobíjí připojením k externímu zdroji napájení. Existují tři různé typy elektromobilů – čistě elektrická ("bateriová") vozidla (BEV), plug-in hybridní vozidla (PHEV) a elektromobily s prodlouženým dojezdem (REEV).

Jaký je dojezd elektromobilu?

Dojezd běžného elektromobilu na jedno plné nabití činí přibližně 200 - 300 km. Jde o více než dostatečný dojezd pro většinu lidí, od příležitostných řidičů až po lidi, kteří denně dojíždějí do práce. Dojezd vašeho elektromobilu závisí na modelu. Některé prémiové modely disponují dojezdem až 500 km nebo i více.

Jak fungují elektromobily?

Elektromobily jsou vybaveny elektromotory, které vozidlo pohánějí. Jde o náhradu běžného spalovacího motoru v tradičních vozidlech s benzinovým nebo naftovým motorem. Namísto tankování u čerpací stanice se akumulátory elektromobilu dobíjí elektřinou ze sítě. Nabíjení probíhá buď prostřednictvím zásuvky ve zdi, nebo prostřednictvím speciální nabíjecí stanice určené pro elektromobily.

Jaké jsou náklady na nabíjení elektromobilu?

Náklady na nabíjení elektromobilu v Evropě se mohou výrazně lišit, a to v závislosti na celé řadě faktorů, včetně nabíjecího výkonu, poskytovatele, vybraného tarifu atd. Obecně se náklady na nabíjení elektromobilu napříč Evropou pohybují od přibližně 5 Kč za kilowatthodinu (kWh) při nabíjení v domácnosti až po 15 Kč za kWh na veřejných nabíjecích stanicích. Ceny za nabíjení mohou být vyšší nebo nižší v závislosti na dané zemi a konkrétních podmínkách.

Jak dlouho se elektromobily nabíjejí?

Doba nabíjení elektromobilů se liší v závislosti na modelu. Nabíjení od upozornění na nízký stav baterie do 80 % trvá přibližně 30 minut. To platí při použití rychlonabíjecí stanice s výkonem 50 kW. Nabití typického elektromobilu z prázdného do plného stavu na nabíjecí stanici s výkonem 11 kW trvá necelých šest hodin. Jedná se o typ nabíjecích stanic, které jsou zpravidla umístěny na čerpacích stanicích nebo před supermarkety. Čím větší je akumulátor vozidla a čím pomalejší je nabíjecí stanice, tím déle nabíjení potrvá.

Kolik stojí servis elektromobilů?

Náklady na servis elektromobilů se liší v závislosti na typu vozidla a samotném servisu. Obecně však platí, že elektromobily vyžadují méně údržby než automobily se spalovacím motorem (ICE). Důvodem je menší počet součástí v elektromobilech, což usnadňuje údržbu. Za kompletní servis elektromobilu zaplatíte přibližně o 18 % méně než u vozu se spalovacím motorem.

Jak se vyrábějí akumulátory elektromobilů?

Přestože se jedná o budoucnost ve světě motorismu, technologie, která stojí za akumulátory elektromobilů je jednodušší než u tradičních automobilů. Jedná se o lithium-iontové akumulátory s kladně nabitými ionty lithia, které jsou přenášeny tekutým elektrolytem. Ty se prostřednictvím separátoru dostávají od anody ke katodě. Pohyb pak vybíjí elektrický proud, který pohání vozidlo.

Jaká je životnost akumulátoru elektromobilu?

Lidé, kteří zvažují přechod na elektromobil, mají často obavy ohledně životnosti akumulátoru. Lithium-iontové akumulátory časem degradují. akumulátoru elektromobilů závisí na mnoha faktorech jako je jejich chemické složení, podnebí ve kterém jsou provozovány, zbůsobu nabíjení atd. Akumulátory vykazují po letech používání určitou degradaci, nicméně i po mnoha letech lze vůz používat i při sníženém dojezdu v řádu několika procent.

Co se stane v případě vybití akumulátoru elektromobilu?

Úplné vybití akumulátoru by u většiny moderních elektromobilů nemělo představovat problém. Tato technologie totiž dává uživateli dostatek času na to, aby našel místo k nabití – a počet nabíjecích stanic se neustále zvyšuje. Když se akumulátor vybije, na displeji systému vozidla se zobrazí upozornění. Některé navigační systémy vám pak pomohou najít nejbližší nabíjecí stanici. Třebaže úroveň nabití akumulátoru činí 0 %, dojezd na rezervní výkon je přibližně dalších 8 km. Poté budete moci jet pouze sníženou rychlostí a používat základní funkce systému. V určitém okamžiku se však vozidlo zastaví.

Jak se nabíjejí elektromobily?

Nabíjení elektromobilu se liší od tankování benzinu nebo nafty do klasického vozu. V závislosti na lokalitě se nabíjení spustí ihned po připojení k síti, nebo se spustí pomocí aplikace, bezkontaktní karty nebo karty RFID. Jakmile je vůz nabitý, jednoduše jej odpojte ze sítě.

Kde se dá elektromobil nabíjet?

Elektromobily můžete nabíjet na nabíjecích stanicích. Tyto stanice si lze nechat nainstalovat i doma. S elektromobilem nikdy nejste příliš daleko od nabíjecí stanice – najdete je v supermarketech, na veřejných parkovištích, parkovištích na pracovištích, v hotelech, nákupních centrech a také na čerpacích stanicích.

Jak si mohu nechat doma nainstalovat nabíjecí stanici pro elektromobil?

Nejlevnějším a nejpohodlnějším způsobem nabíjení elektromobilu je použití domácí nabíjecí stanice. Někteří výrobci elektromobilů nabízejí nabíjecí stanice se slevou nebo dokonce zdarma. Musíte se rozhodnout, zda si vyberete připojenou nabíjecí stanici s kabelem, nebo nepřipojenou jednotku bez kabelu.

Zvažte také, zda chcete, aby nabíjecí stanice byla na očích nebo naopak skrytá, stejně jako délku nabíjecího kabelu a přístup k domácí Wi-Fi pro chytré funkce. Pokud si nemovitost pronajímáte, budete od svého pronajímatele potřebovat povolení k instalaci. Jakmile si vše promyslíte, na internetu je k dispozici spousta instalačních balíčků, jejichž součástí je i instalace technikem.

Jaký je rozdíl mezi elektromobilem, hybridem a plug-in hybridem?

Kromě klasických elektromobilů existují také hybridní a plug-in hybridní automobily. Zatímco elektromobily jsou plně elektrická vozidla, hybridní vozy jsou kombinací tradiční benzinové a elektrické technologie. Jsou poháněny spalovacím motorem a jedním nebo více elektromotory, které využívají energii ze zabudovaných akumulátorů. Akumulátory hybridních vozů se nabíjejí rekuperačním brzděním a motorem.

Plug-in hybridní vozidla lze stejně jako elektromobily připojit k elektrické síti a na krátký dojezd (přibližně 30–60 km) jezdit na elektřinu, čímž se šetří množství potřebného benzinu.

Je pojištění elektromobilů dražší?

V současné době je pojištění elektromobilů dražší než pojištění automobilů se spalovacím motorem. Důvodem je skutečnost, že pořizovací cena elektromobilů je stále vyšší než u tradičních automobilů. Svou roli hraje rovněž skutečnost, že náhradní díly pro elektromobily (zejména akumulátory) jsou poměrně drahé a pro elektromobily je k dispozici méně dat týkajících se provozu než v případě vozidel se spalovacím motorem. Čím levnější však bude technologie a čím více se budou elektromobily dostávat na trh, tím pravděpodobnější bude, že ceny pojištění klesnou. Pojišťovna, která se specializuje na pojištění elektromobilů, vám může nabídnout nižší ceny pojištění.

Jezdí elektromobily jinak než běžná vozidla?

Ano, elektromobily se v určitých ohledech chovají jinak než běžná vozidla. Nemá žádné převodové stupně – stačí stisknout tlačítko Start, zařadit jízdu „D” (DRIVE) a můžete vyrazit. Motor se otáčí jedním směrem dopředu a opačným směrem dozadu. Zrychlení, zejména z úplného zastavení, je u elektromobilů mnohem rychlejší než u vozů poháněných spalovacím motorem. Když chcete zpomalit, stačí ubrat plyn a sešlápnout brzdový pedál.

Jak rychlé jsou elektromobily?

Elektromobily dokážou jezdit zhruba stejně rychle jako jejich protějšky se spalovacím pohonem. Špičkové sportovní elektromobily jsou rychlejší než modely pro jízdu ve městě, stejně jako v případě benzinových nebo naftových modelů. Průměrná maximální rychlost elektromobilu činí 177 km/h, což je o něco méně než u vozidel s pohonem na spalovací motor.

Jsou všechny elektromobily automatické?

Většina elektromobilů je až na výjimky automatická. Někteří řidiči preferují důvěrně známou převodovku a řadicí páku. Proto někteří výrobci vyrábějí elektromobily s převodovkami a řadicími pákami. Předpokládá se však, že v budoucnu tento trend zmizí, protože lidé si zvyknou na automatické řízení elektromobilů.

Jsou elektromobily prospěšnější pro životní prostředí?

Ano, elektromobily jsou pro životní prostředí šetrnější než tradiční benzinové a naftové vozy. Elektromobily nemají žádné výfuky produkující emise, jako je oxid uhličitý, oxidy dusíku a malé pevné částice, což snižuje znečištění ovzduší. Přestože emise vznikající při výrobě elektromobilů jsou vyšší než u běžných automobilů (kvůli výrobě lithium-iontových akumulátorů), snížení emisí znamená, že elektromobil je stále šetrnější k životnímu prostředí než automobil se spalovacím pohonem.

Jsou elektromobily nebezpečné?

Elektromobily jsou obecně stejně bezpečné jako vozidla se spalovacím pohonem. Některé lidi může znepokojovat skutečnost, že elektromobily obsahují hořlavé akumulátory a vysokonapěťové elektrické systémy. Elektromobily jsou však konstruovány tak, aby splňovaly stejně přísné bezpečností standardy a předpisy jako tradiční automobily, a jsou obvykle hodnoceny v rámci testovacích programů Euro NCAP. Akumulátory elektromobilů jsou dobře chráněny, namontovány nízko a co nejdále od míst, kde by mohlo dojít k nárazu. Bezpečnostní systémy dokážou v případě havárie odpojit akumulátor i napájení.

Může akumulátor elektromobilu explodovat?

Jednou z hlavních obav ohledně akumulátorů v elektromobilech je, zda mohou explodovat. Třebaže to nelze nikdy zcela vyloučit, je to velmi nepravděpodobné – pravděpodobnost výbuchu u elektromobilů není o nic vyšší než u jiných typů vozidel. Elektromobily jsou vybaveny chladicími systémy, které zabraňují požárům a výbuchům.