JE HYBRIDNÍ VŮZ ŠETRNĚJŠÍ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ?

Řidiči, kteří si kupují nové vozidlo, si kladou jednu otázku, na kterou nemusí být snadné odpovědět: Jaký mají hybridní vozy vliv na životní prostředí ve srovnání s běžnými vozy se zážehovým nebo vznětovým motorem?

Mnozí z nás jistě ocení, že plně hybridní vůz, který není třeba dobíjet z elektrické sítě, nabízí výhody oproti běžným vozům se zážehovým nebo vznětovým motorem.

Schopnost provozu v elektrickém provozním režimu s téměř nulovými emisemi. To je zjevně velmi dobré v rušném městském prostředí a vlastně v jakémkoli prostředí. A protože akumulátor hybridního vozu lze při zpomalování vozidla dobíjet, může v určitých podmínkách pohánět vozidlo elektromotor. Jde tedy o účinný přístup.

Ale o kolik menší vliv na životní prostředí má hybridní vůz oproti vozům se zážehovým nebo vznětovým motorem? Čtěte dál a dozvíte se to.

Podívejte se na ekologickou stopu vozidla

Ne všichni řidiči vědí, že je relativně snadné zkontrolovat ekologickou stopu nového vozidla. Například v Evropě musí výrobci vozidel odeslat každý nový model k certifikaci. Teprve poté může být schválen k prodeji.

Provádí se dva testy, celosvětově harmonizovaný zkušební postup pro lehká užitková vozidla (WLTP), který je doplněn o testování skutečných hodnot emisí při jízdě (RDE). Úkolem obou testů je zajistit, aby vliv vozidla na životní prostředí splňoval minimální limity zavedené Evropskou unií.

Toto nezávislé hodnocení zaznamenává spotřebu paliva, emise oxidu uhličitého (CO2), oxidů dusíku (NOx) a množství pevných částic (PM) každého nového vozidla, aby spotřebitelé měli srovnání efektivity různých značek a modelů. Výrobci automobilů tyto údaje zveřejňují na internetu a ve svých katalozích modelů a příslušné údaje jsou rovněž sdíleny v nezávislých kanálech od médií až po weby zaměřené na prodej vozidel.

Údaje, které chce většina řidičů znát, jsou spotřeba paliva, obvykle vyjádřená jako „kombinovaná” spotřeba paliva na 100 kilometrů, a emise CO2, protože tato hodnota nejenže ukazuje ekologickou stopu vozidla, ale má vliv i na silniční daň z vozidla a (což bude zajímat řidiče firemních vozidel) na daň z benefitů.

Pohled zezadu na vůz Honda CR-V Hybrid zaparkovaný na ulici

Porovnávejte ve stejné třídě

Potřebujete-li velký rodinný vůz, řekněme něco o velikosti sportovního užitkového vozidla (SUV), který pohodlně pojme pět osob a má dost velký zavazadlový prostor i pro psa a všechny další věci, bylo by zavádějící studovat jeho ekologická data a srovnávat je s daty mnohem menšího vozu, který by pro vás a vaše spolucestující znamenal spoustu kompromisů.

Hybridní vozy Honda v číslech

Honda nabízí dva vozy s hybridním pohonem, modely CR-V a Jazz.

Vůz
Model
Spotřeba paliva
Emise
Získat další informace
Honda CR-V Hybrid

CR-V

Od 6,6 l/100 km
Od 151 g/km CO2
Tříčtvrtinový pohled zepředu na vozy Honda Jazz Crosstar a Honda Jazz

Jazz a Jazz Crosstar

Od 4,5 l/100 km
Od 102 g/km CO2

Hybridní vozy znamenají budoucnost

Společnost Honda se již zavázala k výrobě elektrifikovaných pohonných ústrojí. Společnost Honda loni urychlila svou elektrickou vizi, původně plánovanou na rok 2025, takže všechny její evropské modely automobilů budou již od roku 2022 vybaveny elektrifikovaným hnacím ústrojím. Společně se zcela novými modely Jazz a Honda e budou v příštích třech letech rovněž uvedeny na evropský trh další čtyři modely s elektrickým pohonem. Jedná se o další elektromobil a řadu modelů vybavených hybridním pohonem.

Řada hybridních vozů Honda
Řada hybridních vozů Honda Tento posun k elektrifikaci významně změní naši modelovou sestavu. Naše technologie hybridního systému se dvěma motory se rozšíří na celou modelovou řadu a na trh dodáme další akumulátorový výrobek s elektrickým pohonem. Tom Gardner, viceprezident divize Honda Motor Europe