Mohu svůj elektromobil nabíjet doma?

Nabíjení elektromobilu doma nebylo nikdy jednodušší. Než se však vůz připojíte a začnete, je třeba vědět několik věcí o nabíjení elektromobilu doma. 

V tomto článku se podíváme na vše, co potřebujete vědět o instalaci a používání domácích nabíječek pro elektromobily.

Jak nabíjet elektromobil doma

Než budete moci nabíjet elektromobil doma, musíte si rozmyslet, jakou metodu použít. Pokud jde o domácí nabíjecí stanice pro elektromobily, máte dvě možnosti, přičemž obě mají své výhody i nevýhody.

Vyhrazená nabíječka pro elektromobily

Můžete si nainstalovat speciální nabíjecí stanici, která dokáže vaše vozidlo nabít rychleji, ale její instalace je spojena s dalšími náklady. Je také navržená pro daný účel a instalovaná profesionálně, takže její používání je bezpečnější. Může být vybavena i dalšími funkcemi, jako je například regulace spotřeby energie nebo plánování nabíjení.

Standardní zásuvka

Můžete použít klasickou 3pólovou zástrčku do zásuvky odolnou proti povětrnostním vlivům a vozidlo nabíjet ze sítě. Je to levnější, ale nabíjení vozidla trvá déle. Tyto nabíjecí kabely EVSE se snadno používají, ale při manipulaci s nimi musíte být opatrní. Fungují dobře jako záloha, ale nemusí být zcela vhodné pro každodenní použití.

Instalace domácí nabíječky pro elektromobil

Pokud si doma instalujete nabíjecí stanici pro elektromobil, je třeba zvážit několik věcí, protože vyžaduje určitý volná prostor a také profesionální instalaci. Musíte:
• Najít na svém pozemku vhodné venkovní místo pro nabíjecí stanici. Preferujte prostor poblíž místa, kde obvykle parkujete.
• Pro bezpečné připojení systému se obrátit na doporučeného instalačního technika nabíjecích stanic.
• Bezpečně připojit domácí nabíjecí stanici pro elektromobil k rozvodné elektrické síti.

Náklady na instalaci domácí nabíječky pro elektromobily

Ceny nabíječek se mohou lišit v závislosti na zvolené instalační firmě a typu nabíječky, kterou chcete instalovat. V některých případech může být nutné zohlednit další nepředvídané okolnosti. Obecně se průměrné náklady na instalaci domácí nabíjecí stanice pro elektromobily mohou pohybovat v rozmezí od 900 do 1400 eur.

Dotace a pobídky pro nabíječky elektromobilů

V závislosti na lokalitě může být k dispozici státní podpora na částečné pokrytí nákladů na instalaci nabíječky. Podpora se může lišit, proto by na webových stránkách místní samosprávy měly být uvedeny podrobnosti o všech grantech a pobídkách.

Jak dlouho trvá nabíjení elektromobilu doma?

Doba nabíjení u domácích nabíjecích stanic pro elektromobily se může lišit v závislosti na jejich výkonu a také na velikosti akumulátoru elektromobilu. Ve srovnání s veřejnými nabíjecími stanicemi je nabíjení elektromobilů doma obecně pomalejší, protože nabíječky nejsou tak výkonné. Většina majitelů elektromobilů nabíjí svá vozidla přes noc, aby měli akumulátor nabitý na následující den. Průměrný elektromobil má akumulátor o kapacitě 60 kWh, takže nabíjecí stanice o výkonu 7 kW vaše vozidlo plně nabije přibližně za 8 hodin. Veřejná nabíjecí stanice však může generovat až 50 kW a vaše vozidlo nabít během několika minut. Takže i když jste na cestě delší dobu, nemusíte dělat noční přestávky. Další informace o době nabíjení elektromobilů najdete v našem užitečném průvodci.

Mohu nabíjení svého elektromobilu doma urychlit?

Nabíjení elektromobilu doma je možné urychlit a většina instalačních firem nabízí různé rychlosti nabíjení v závislosti na vašich potřebách. Pokud tedy v současné době používáte nabíjecí stanici 3,7 kW, můžete uvažovat o 7 kW nebo i více. Měli byste si však uvědomit, jaká je vlastní doba nabíjení vašeho vozidla, protože některé elektromobily mají uměle nastavenou rychlost nabíjení, aby se prodloužila a ochránila životnost akumulátoru. Každé vozidlo má nastavenou vlastní dobu nabíjení, proto se před nákupem informujte u výrobce. Ačkoli jsou k dispozici nabíjecí stanice s vysokým výkonem, mnoho domácností nemusí být schopno tak vysoké napětí podporovat v rámci své domácí rozvodné sítě.

Nabíjení elektromobilu doma: Nejčastější dotazy

Je možné připojit elektromobil do běžné zásuvky?

Ano, elektromobil lze doma nabíjet připojením nabíječky k běžné 3pólové zásuvce. Tento způsob nabíjení však může být mnohem pomalejší než nabíjení pomocí speciální nabíjecí jednotky, takže pokud nejezdíte často, je lepší jej používat jako záložní.

Mám elektromobil nabíjet každou noc?

Rychlá odpověď zní: ne, elektromobil nemusíte nabíjet každou noc. Pokud si totiž zvyknete nechávat auto každou noc nabité, můžete paradoxně zkrátit/zhoršit životnost akumulátoru. Stejně jako u baterie telefonu není vhodné nechávat jej připojený do nabíječky příliš dlouho, pokud je nabitý na 100 % kapacity. Proto je lepší se nabíjení přes noc vyhnout. Každý akumulátor je jiný, proto si přečtěte návod k obsluze svého vozu, kde najdete nejlepší rady a doporučení ohledně nabíjení akumulátoru.

Je možné v elektromobilu sedět během nabíjení?

Zdravému člověku nehrozí žádné bezprostřední riziko, pokud chce sedět v elektromobilu připojeném k nabíjecí stanici. Doporučuje se však, aby tam neseděli lidé s kardiostimulátorem, protože nabíjení může narušit chod jejich prostředků. Další fakta o jízdě s elektromobily najdete v našem průvodci fakty o řízení elektromobilu.

Související články