SNADNÉ ZPŮSOBY, JAK DOSÁHNOUT MAXIMÁLNÍ EFEKTIVITY HYBRIDNÍHO VOZU

Hybridní systém používaný v nejnovějších vozech Honda je inteligentní i úsporný. Věděli jste však, že existují způsoby, jak můžete změnit styl řízení, abyste z velmi oceňovaného systému dostali maximum?

Jednoduché praktické kroky a určité snadno osvojitelné techniky řízení vám pomohou dostat z hybridního vozu Honda jeho plný potenciál. Hybridní vozy Honda e:HEV navíc nabízejí řidičům spoustu informací o jejich stylu jízdy, což je užitečné pro ty, kteří se do toho chtějí ponořit a stát se mistrem v úspoře paliva. Zde je návod, jak začít.

Zadní pohled na model Honda Jazz Hybrid zaparkovaný před kavárnou

1. Naplánujte trasu 

Když na okamžik zapomenete na schopnosti řidiče, může mít na spotřebu paliva vašeho vozu významný vliv trasa a denní doba jízdy. K největší úspoře paliva může pomoci například naplánování trasy po hlavních silnicích s kvalitním povrchem nebo jízda mimo dopravní špičku.

Detailní záběr na zadní pneumatiku

2. Připravte se na jízdu 

Pravidelně kontrolujte stav pneumatik na vašem voze Honda e:HEV Hybrid. Nahuštění pneumatik na správný tlak zajistí co nejefektivnější jízdu vašeho vozu. Správný tlak vzduchu je uveden v návodu k obsluze vozidla nebo ho najdete na vozidle na dveřích řidiče nebo na vnitřní straně dvířek od palivové nádrže. Tlak pneumatik byste měli kontrolovat, když jsou pneumatiky studené. A nedělejte si ze svého vozu skladiště. Nenechávejte v něm věci každodenní potřeby, jako je kočárek, střešní nosič nebo střešní box, když je nepoužíváte.

Boční pohled na zaparkovaný model Honda Jazz a na ženu otevírající dveře

3. Vyhraďte si dostatek času 

Nikdo nemá moc rád, když musí něco dělat ve spěchu. Platí to i pro řízení vozidla. Pokud si na cestu vyhradíte dostatek času, nejspíš nebudete nikam spěchat, a tím pádem ani nespotřebujete tolik paliva.  

Detailní záběr na ženu v otevřeném okně vozu

4. Otevřená či zavřená okna?

Zvyšují otevřená okna vozu aerodynamický odpor a tím i spotřebu vozu? Podle zkušeností řidiče, který jezdí maximálně ekonomicky, tomu tak není. Fergal McGrath projezdil v roce 2015 se standardním modelem Honda Civic Tourer 1,6 i-DTEC všech 24 zemí Evropské unie, dosáhl přitom průměrné spotřeby paliva 2,34 l/100 km (100,3 mpg) a svým výkonem se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Najel téměř 13 520 kilometrů (8 400 mil) po celé EU při teplotách až do 40 °C a zjistil, že nejúčinnější technikou větrání nebylo používání klimatizace, ale pootevřená okna. Pokud naopak dáváte přednost pohodlné klimatizaci, máme pro to naprosté pochopení!

Detailní pohled na ukazatel úsporné jízdy

5. Tři displeje, které pomáhají řídit hybridní vůz Honda efektivně

Věděli jste, že váš vůz Honda e:HEV Hybrid disponuje třemi chytrými funkcemi, díky kterým získáte přehled o stylu vaší jízdy v reálném čase?  První z nich je palubní počítač, který zobrazuje spotřebu paliva v reálném čase nebo průměrnou spotřebu paliva na každou cestu. Přístup do palubního počítače zajišťuje informační rozhraní řidiče, které se ovládá dvěma praktickými tlačítky na volantu. Model Honda e:HEV Hybrid je vybaven i ukazatelem úsporné jízdy (displej Eco Drive). Jedná se o jednoduchou grafiku, která zobrazuje ikonu vozidla v kruhu. Čím blíže udržujete ikonu ke středu kruhu, tím plynulejší a efektivnější je vaše jízda. A jakmile dojedete do cíle a vypnete motor, na přístrojovém panelu se objeví skóre jízdního cyklu, což je řada ikon lístků. Pokud se zobrazí více ikon, víte, že jste zlepšili spotřebu paliva.

Detailní záběr na muže sedícího za volantem

6. Jezděte co nejplynuleji

Tajný postup, jak dosáhnout největší efektivity u vozu Honda e:HEV Hybrid, je stejný jako u jakéhokoli běžného modelu Honda: jezděte plynule a udržujte stabilní chod motoru. Pedál plynu sešlapujte plynule. A pamatujte na praxí ověřené pravidlo – nikdy nejezdit na plný plyn, spíše nabírat rychlost plynule a rovnoměrně. Používejte informační displeje (popsané výše), díky kterým bude vaše jízda co nejplynulejší.

Detailní záběr na tlačítko spínače ekonomického režimu ECON

7. Používejte ekonomický režim jízdy ECON

Model Honda e:HEV Hybrid nabízí tři jízdní režimy: elektrický pohon, hybridní pohon a motorový pohon. Systém mezi těmito režimy automaticky přepíná. Efektivitu pomáhá maximalizovat spínač ekonomického režimu ECON. Díky úpravě způsobu odezvy motoru na plynový pedál a změně systému automatické klimatizace je váš vůz Honda e:HEV Hybrid co nejefektivnější.  

Detailní záběr na muže sedícího za volantem

8. Nastavení voliče zpomalování

Volič zpomalování je umístěný pod volantem a z pohledu řidiče je skrytý. Tato užitečná funkce umožňuje ovládat rychlost zpomalování při uvolňování plynového pedálu, a to úpravou účinku regenerativního brzdění. Zatažením páčky zpět do krajní polohy dosáhnete účinného zpomalení, aniž byste museli používat brzdy. Současně tím dobíjíte akumulátor hybridního systému.

K dispozici pouze u modelu CR-V Hybrid

Honda Jazz a Honda Crosstar jedoucí vedle sebe

9. Mějte oči otevřené 

Když budete dávat pozor, sledovat potenciální nebezpečí a předvídat záměry ostatních řidičů, budete jezdit bezpečněji a efektivněji. Dívejte se dopředu, sledujte vozovku a snažte se co nejvíce předvídat a udržovat dynamiku.