Honda si připsala další triumf v soutěži Red Dot Design Awards

12. dubna 2023

Již čtvrtý rok po sobě získala společnost Honda čtyři ocenění Red Dot Product Design Awards pro své automobily i motocykly.

·         Zcela nové modely Honda Civic e:HEV a Civic Type R porota Red Dot ocenila za vynikající design a inovace

·         Ocenění získaly také modely CB750 Hornet a XL750 Transalp navržené pro Evropu, což podtrhuje špičkovou úroveň motocyklové produkce společnosti Honda

·         V roce 2023 společnost Honda získala další čtyři ocenění za produktový design a celkový počet tak dosahuje třináct cen za čtyři roky.

Společnost Honda získala dvě ocenění v soutěži Red Dot Design Awards 2023, a to za zcela nové modely Civic e:HEV a Civic Type R. Kromě toho společnost Honda oslavila další dvě ocenění Red Dot Design Awards udělená motocyklům CB750 Hornet a XL750 Transalp.

Ceny Red Dot Design Awards jsou mezinárodně vyhledávanou poctou. Jedná se o ocenění vynikajícího designu produktů, jenž je estetický, funkční, chytrý nebo inovativní. O cenách rozhoduje porota 50 mezinárodních odborníků, kteří testují a hodnotí každý z přihlášených produktů. Vítězné produkty odrážejí nejnovější technické, sociální, ekonomické a ekologické požadavky spotřebitelů.

„Letos slaví společnost Honda své 75. výročí a již čtvrtý rok v řadě jsme získali několik ocenění Red Dot Design Awards v kategorii Produktový design pro zástupce našich automobilových a motocyklových produktových řad. Je to fantastické a dokládá to skvělou úroveň našich vývojových procesů. Věříme v jedinečný přístup k designu a použitelnosti zaměřený na člověka a těší nás, že je toto úsilí nadále odměňováno uznáním společnosti Honda v soutěži Red Dot Design Awards,“ řekl Toshinobu Minami, provozní ředitel Designového centra společnosti Honda R&D. Co. Ltd. „Tato ocenění jsou dokladem výjimečné práce našich designérských a výzkumných a vývojových týmů, které navrhují naše produkty a pro které jsou potřeby uživatelů – našich zákazníků – samotným středobodem jejich práce. Společnost Honda bude pokračovat ve vytváření návrhů, které do jejích budoucích produktů přinesou prvek „vzrušení“, přičemž bude rozvíjet tento přístup zaměřený na člověka.“

Vývoj zcela nového modelu Civic e:HEV hatchback se řídil principy „svěží Civic“ a zaměřil se na to, jak se může prolínat uspořádání exteriéru a interiéru s cílem zajistit pohodlnější a více osvěžující zážitek z jízdy, tedy zlepšení každodenního života vlastníků vozu. Nový Civic, nejnovější model, který přebírá styl nerušivého a elegantního designu Honda, se vyznačuje delším rozvorem, nižší, uhlazenější linií střechy a nižší obvodovou linií, která zvětšuje prosklení. To zlepšuje výhled ven a zároveň navozuje stejný pocit prostoru a vzdušnosti jako u původního modelu Civic.

Dlouhodobá zásada vývoje společnosti Honda, „Maximum, Machine-Minimum“ (M/M) vyústila v moderní design, který si však uchovává zaměření na uživatele. Zvláštní pozornost byla věnována barvám, vysoce kvalitním materiálům a hmatovým dotykovým bodům pro zlepšení spokojenosti uživatelů. Chytré uspořádání hybridního systému v podvozku zajišťuje, že navzdory sportovní siluetě nedochází k omezení vnitřního prostoru.

Nový Civic Type R, vyvinutý v rámci modelové koncepce vytvoření „špičkového sportovního hatchbacku 2.0“, vylepšuje elegantní a sportovní siluetu standardního modelu, přidává širší oblouky, široká 19“ kontinuálně tvářená kola, agresivní styl zaměřený na závodění a funkční zadní křídlo, které vytváří účinný přítlak. Uvnitř vzdává nový model Type R poctu svým ikonickým předchůdcům, je vybaven červeným kobercem a sportovními sedadly, která stabilizují tělo, spolu s novou vyváženou kovovou hlavicí řadicí páky ve tvaru kapky a digitálním číselníkem na míru.

Na dvou kolech si motocykl CB750 Hornet také odvezl cenu za produktový design. Oživené označení patří nahému sportovnímu motocyklu střední váhy, který se inspiruje svým předchůdcem a obsahuje zcela nový paralelní dvouválcový motor o objemu 755 ccm, uchycený zcela novým lehkým rámem. Tým designérů společnosti Honda v Římě koncipoval CB750 Hornet jako nové, současné vyjádření technické krásy s ostrými liniemi a agresivními úhly. Hlavním znakem modelu Hornet je palivová nádrž, která se inspiruje tvarem sršního křídla a znázorňuje muskularitu a atletičnost spojenou s motocykly ve stylu Streetfighter.

A v neposlední řadě model XL750 Transalp získal také od poroty Red Dot nejvyšší ocenění. Díky modelu XL750 Transalp se po téměř deseti letech vrací název Transalp do řady motocyklů společnosti Honda. Nová generace jezdců v něm najde pohodlný crossover, který zvládne vše. Tento motocykl je postaven na stejném zcela novém paralelním dvouválcovém motoru o objemu 755 ccm jako Hornet a věrně odkazuje na ikonický původní XL600V Transalp z roku 1986. Má však nezaměnitelně moderní vzhled, a to díky tvarované kapotáži a štítu, které společně snižují nárazy a zlepšují ochranu před povětrnostními vlivy. Elegantní, jednoduchý a čistý, ikonický vysoký postoj zůstává. Vyjadřuje chuť k dobrodružství, kterou se motocykl proslavil.

S letošními úspěchy se počet ocenění Red Dot Design Awards, které společnost Honda od roku 2020 získala, zvýšil na 13, přičemž v roce 2020 získal model Honda e ocenění „Best of the Best“. Model Honda e i model CBR1000RR-R Fireblade SP byly od té doby zařazeny do muzea Red Dot Design v německém Essenu, což je světově jeden z nejvýznamnějších výstavních prostorů současného designu.