Moje jízda, můj život: Toni Bou

„Pocity, které mám během jízdy na motocyklu, jsou vždy pozitivní. Když sedím na svém stroji, a to bez ohledu na práci, kterou dělám, dokážu vypnout a užít si každý okamžik. Díky tomu se každé ráno probouzím s vášní a elánem do tréninku. Jaký mám pocit, když zrovna jedu na motocyklu? Jedním slovem je to štěstí! Když sedím na motorce, je veškerý stres a nervozita pryč. Každou jízdu si dokážu skvěle užít, protože se nemusím ohlížet zpátky a užívám si každý okamžik, který přijde.“

Chcete-li se podívat na celý rozhovor s Tonim Bouem, navštivte tuto stránku: link.honda.racing/JwBm

Nejúspěšnější motocyklový jezdec na světě nepůsobí v závodech MotoGP, ale v trochu pomalejším seriálu závodů TrialGP a X-Trial. V tomto typu závodů umožňuje mimořádný jezdecký talent těm skutečným top jezdcům dosáhnout naprosto neskutečných výkonů na dvou kolech.

Toni Bou, jezdecký král týmu Repsol Honda, si připsal úžasných 30 titulů v podniku mistrovství světa, o 22 více než jeho stájový kolega z MotoGP Marc Márquez. Tento počin dělá ze 34letého Španěla nejúspěšnějšího jezdce napříč všemi disciplínami v celé historii motocyklového sportu.

Podívejte se na video, kde je Bou přímo v akci na trialovém motocyklu Montesa Honda Cota 4RT. Budete žasnout ještě více, než při sledování Márqueze na stroji RC213V na závodním okruhu Mugello.

Budete si myslet, že sledujete ta nejbláznivější motocyklová čísla, která znáte z filmů o Jamesi Bondovi, ale několikrát divočejší: jízda na třímetrovém srázu, jako kdyby tam vůbec nebyl, skákání přes rokli, jako kdyby tam vůbec nebyla…

Bou se do motocyklů a především do trialové jízdy doslova zamiloval už ve věku 4 let, kdy od svého tatínka dostal dětský trialový motocykl. Dva typy emocí, díky kterým má stále chuť do závodění a soutěžení na té nejvyšší úrovni, jsou naprosto totožné jako ty, které pociťují miliony motocyklových jezdců pokaždé, když nasednou na svůj stroj: radost a štěstí.

„Ten nejdůležitější aspekt mého úspěchu je, že si každou jízdu naprosto užívám,“ říká španělský šampion. „Vždy mám velkou motivaci do tréninku a díky tomu mám chuť se ve svém věku neustále zlepšovat.

Pocity, které mám během jízdy na motocyklu, jsou vždy pozitivní. Když sedím na svém stroji, a to bez ohledu na práci, kterou dělám, dokážu vypnout a užít si každý okamžik. Díky tomu se každé ráno probouzím s vášní a elánem do tréninku.

Jaký mám pocit, když zrovna jedu na motocyklu? Jedním slovem je to štěstí! Když sedím na motorce, je veškerý stres a nervozita pryč. Každou jízdu si dokážu skvěle užít, protože se nemusím ohlížet zpátky a užívám si každý okamžik, který přijde.“

Bou nikdy nezapomene na ten okamžik, kdy ke svým čtvrtým narozeninám dostal svůj první motocykl.

„Vzpomínám si, že jsem si motorku dlouho přál – byl jsem sice hodně malý, ale o své budoucnosti jsem měl jasno!“

Bouův otec stál nejen u jeho prvních krůčků, ale doprovázel jej po celou dobu i dál – od nadšeného malého kluka na minibiku až po nejúspěšnějšího motocyklového jezdce v historii. Jízda na trialových motocyklech byla zkrátka vždy otázkou celé rodiny.

„Člověk, který mě v životě nejvíce inspiroval, je můj táta – je to on, kvůli komu to dělám. Vždy stál při mně a neustále mi pomáhal.“

Bou prožil svůj debut na mistrovství světa na jaře roku 2003 v závodě v Severním Irsku a o tři roky později získal první vítězství v soutěži World Trials ve španělské Galicii.

Výčet jeho úspěchů je od té doby naprosto famózní: připsal si vítězství na venkovních šampionátech TrialGP v letech 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 a 2021. To je celkem 15 titulů v řadě. Ten poslední dokonce vyhrál poté, co si měsíc před první akcí při tréninku zlomil nohu.

A to ještě není všechno. Bou předvedl naprostou dominanci rovněž v halovém šampionátu X-Trial, kdy zdvojnásobil svou sbírku titulů díky vítězstvím v letech 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 a 2020. Halový seriál za rok 2021 ještě stále není u konce, takže Bou by se do Vánoc mohl stát 30násobným mistrem světa!

Bou motocyklové závodění doslova zbožňuje, a tak pro něj závody nejsou nutně pouze prací. Bou je rodákem z Barcelony a momentálně pobývá v pyrenejském knížectví Andorra – když má zrovna volno, neexistuje pro něj lepší program, než vyjížďka do hor, kde si užívá společný čas s přáteli na enduro motocyklech.

Bou rád zkouší nové věci a vyhledává další a další druhy motocyklových soutěží.

„Jsem jezdec, který je po psychické stránce velmi aktivní a stále v pohybu. Rád zkouším něco nového, i věci, ve kterých nejsem tak dobrý. Prostě chci zkoušet, jak na to jsem a chci zjistit, kde mám svoje limity a co všechno dokážu.

Kdybych si měl vybrat nějakou jinou disciplínu, bylo by to extrémní enduro. Plno trialových jezdců na tuto disciplínu přesedlalo a mají potřebnou rychlost i techniku. Chtěl bych se tomu věnovat, ale vždycky dojdu až na samotnou mez a když do toho jdu, tak ležím na zemi a můj tým mě zastaví!“

Bou vyhrává tituly díky talentu, nadšení a tvrdé práci, ale také díky odhodlání být statečný, mít kuráž a umět riskovat tam, kde by ostatní jezdci šli na jistotu.

„Jsem jezdec, který hodně riskuje. A já riskuji opravdu rád.“

Bou samozřejmě ještě nekončí. Jeho poslední smlouva se společností Honda Racing Corporation vyprší až koncem roku 2024. Nikdo v tuto chvíli neví, kdy svou závodní kariéru pověsí na hřebík. Ať se to ale stane kdykoli, zůstane nejúspěšnějším motocyklovým jezdcem na světě na dlouhou dobu, a možná i navždy.

Toni Bou přímo v akci
Toni Bou při oslavách