Honda Dax „Furiosa“ vítězem Wheels & Waves 2023

Upravená verze Dax „Furiosa“ z Portugalska byla vyhlášena vítězem soutěže Honda Customs pro rok 2023!

22. září 2023

Honda Dax „Furiosa“

·       Upravený „postapokalyptický“ Dax „Furiosa“ se s 34 % hlasů stal vítězem 4. ročníku soutěže Honda Customs

·       Na druhém místě se umístil projekt „Manjushage“ - atraktivní úprava modelu Monkey z Německa, zatímco pestrobarevná verze modelu Monkey s názvem „Tokyo“ původem z Francie získala třetí příčku.

·       V letošním roce na webových stránkách Honda Customs soutěžilo sedm minibiků ze sedmi evropských zemí - z nichž každý byl výsledkem tvůrčí spolupráce mezi mladým umělcem a zavedeným úpravářem motocyklů

·       Stránky Hondacustoms.com přes léto navštívilo přes 21 000 návštěvníků. To je oproti roku 2022 nárůst o 41 %

„Postapokalyptický“ Dax „Furiosa“, jenž je výsledkem spolupráce mladé portugalské umělkyně Tamary Alves (@tamara_aalves) a úpravce motocyklů Art of Wheels Garage (@artonwheelsgarage), byl korunován letošním vítězem soutěže Honda Customs.

Se ziskem 34 % z celkového počtu 15 924 hlasů stroj Furiosa zvítězil nad šesti dalšími custom evropskými minibiky a kráčí tak ve stopách předchozích vítězů soutěže Honda Customs: upravené verze Rebel „Maanboard“ od italského úpravce Motocicli Audaci, variace na model CB650R s názvem „Fenix“ od portugalského dealera Honda Mototrofa a „CB1000R Africa Four“ od švýcarského dealera Honda Brivemo Motos.

Vítězný model Furiosa inspirovaný světem postapokalyptických filmů charakterizují špuntové pneumatiky, motiv vlka, graffiti značky, na zakázku vyrobený výfuk s drátěným krytem a kousky tartanu vykukující z opáleného potahu sedadla.

Na druhém místě se s 29 % z celkového počtu hlasů umístil atraktivní a elegantní „Manjushage“ – upravený model Honda Monkey navržený a vyrobený německou dvojicí tvořenou umělkyní @Lanaarts23 a konstruktérem motocyklů Maximilianem Zechem, technikem značky Honda z vlajkového dealerství Honda Centre ve Frankfurtu.

Subtilní café racer se vyznačuje řídítky se šroubovým upevněním, koncovkou výfuku Yoshimura a aftermarket zadními tlumiči s oddělenou nádržkou, které zlepšují výkon a ovladatelnost stroje, zatímco palivovou nádrž a blatník zdobí Laniny charakteristické motivy pavoučích lilií (japonsky Manjushage). Závěrečnou tečkou je malá ilustrovaná opička na tepelném štítu výfuku.

Trojici na stupních vítězů doplňuje francouzský projekt „Tokyo“, což je model Monkey v záplavě barev od francouzské dvojice tvořené umělcem Grems (@insta_grems) a konstruktérem Georgem Woodmanem (@georgewoodman64). Tokyo se od ostatních účastníků soutěže odlišuje zejména vizuálními prvky ve stylu pop-art, které jsou plné výrazných barev v abstraktních a jemně síťovaných vzorech na každém čtverečním centimetru. Tento model získal 12 % z celkového počtu hlasů.

V letošním roce na webových stránkách www.hondacustoms.com během léta hlasovalo 21 606 návštěvníků což oproti minulému roku představuje 41% nárůst. 5 461 uživatelů si navíc stáhlo tapetu se svým vybraným motocyklem pro svůj mobilní telefon nebo počítač.

Všech sedm upravených strojů bylo vystaveno na festivalu Wheels and Waves, který se od 21. do 25. června každoročně koná ve francouzském městě Biarritz.

Masayuki Hamamatsu, generální ředitel pro motocykly ze společnosti Honda Motor Europe, k tomu uvedl: „Spolupráce s mladými umělci, kteří vytvářejí jedinečné verze našich minibiků, pro nás představuje fantastický způsob, jak k zábavnosti a dostupnosti motocyklů přitáhnout pozornost mladšího publika.

Silná odezva na těchto sedm neuvěřitelně rozmanitých výtvorů je povzbudivým znamením toho, že motocykly skutečně vzbuzují zájem lidí, když mají možnost být s nimi „v kontaktu“.  

Furiosa je skvělý a důstojný vítěz a my jsme velmi vděční všem umělcům a úpravcům ze sedmi různých zemí, kteří se do soutěže zapojili – a více než 15 000 lidí, kteří hlasovali.“  

Pro ty, kteří si chtějí všech sedm upravených strojů důkladně prohlédnout, je stále k dispozici stránka Honda Customs www.hondacustoms.com, a to v angličtině, francouzštině, němčině, italštině, španělštině a portugalštině. Vystavené stroje pocházejí ze Španělska, Rakouska, Francie, Itálie, Německa, Portugalska a Velké Británie. Uživatelé si také stále mohou stáhnout tapetu svých oblíbených motocyklů pro počítač nebo mobilní telefon.