Příručka pro začátečníky o jízdě se spolujezdcem

Průvodce začátečníka jízdou se spolujezdcem

Jízda na motocyklu je vzrušující aktivita, tak proč byste se o ni nechtěli podělit? Začněte na motocyklu jezdit s přítelkyní, přítelem, partnerkou nebo partnerem. Ať už jste profesionál, nebo začátečník, zde je několik tipů, jak jezdit se spolujezdcem.

Kdo je spolujezdec na tandemu?

Spolujezdec na tandemu, často označovaný jednoduše jako spolujezdec, je osoba, která sedí za řidičem na zadní části sedla motocyklu. Na rozdíl od spolujezdců v postranním vozíku sedí spolujezdci na tandemu přímo na motocyklu a ve směru jízdy jako řidič.

Dynamický záběr modelu Gold Wing v zatáčce se spolujezdcem

Příprava na jízdu se spolujezdcem

Při přepravě spolujezdce na motocyklu je nutné, aby se spolujezdec do určité míry aktivně účastnil jízdy, udržoval rovnováhu a koordinoval své pohyby s jezdcem, zejména při manévrech, jako je zatáčení a brzdění.

Proto je pro zajištění bezpečnosti vás i vašeho spolujezdce zásadní příprava spolujezdce:

1. Zjistěte, zda má váš spolujezdec předchozí zkušenosti s jízdou na motocyklu, abyste odhadli jeho úroveň pohodlí.

2. Ujistěte se, že znají dynamiku jízdy na motocyklu, zejména to, jak se motocykl naklání při průjezdu zatáčkou. Příprava na jízdu je velmi důležitá, měli byste spolujezdci doporučit, aby se nakláněl stejně jako vy.

3. Ukažte mu, kde a jak se má během jízdy držet, obvykle buď vás kolem pasu, nebo držadel na motocyklu, pokud jsou k dispozici.

Seznámení spolujezdce s těmito zásadami bezpečné jízdy nejen zvýší jeho sebedůvěru, ale také zajistí jeho klid a zlepší jeho zážitek z jízdy.

Gold Wing Statický snímek s mluvícími jezdci

Úpravy motocyklu pro spolujezdce začátečníky

Před jízdou s spolujezdcem na motocyklu je třeba provést několik úprav. Nastavení motocyklu pro spolujezdce má zásadní význam pro bezpečnost a navíc pomáhá zajistit, abyste si oba užili zábavnou a pohodlnou jízdu.

Zde je několik tipů pro nastavení motocyklu pro spolujezdce:

Než se vydáte na cestu, je nejlepší provést několik úprav motocyklu. S tím by vám měl pomoci návod k použití.

• Upravte předpětí zadního tlumiče, abyste zajistili, že zvládne vyšší hmotnost.

• Zkontrolujte tlak v pneumatikách. Při jízdě se spolujezdcem můžete potřebovat trochu větší tlak. Obvykle se doporučuje zvýšit tlak zadní pneumatiky o 0,28-0,41 baru.

- Otevřete opěrky nohou spolujezdce.

• Pečlivě si zkontrolujte zrcátka, protože vyšší hmotnost může ovlivnit váš výhled.

- Pokud jedete v noci, nastavte si světlomety.

- V případě potřeby se podívejte do příručky k motocyklu, kde najdete další pokyny.

Zajištění bezpečnosti spolujezdce

Při každé jízdě je nejdůležitější zajistit pohodlí spolujezdce. Jako jezdec jste zodpovědný za bezpečnost svého spolujezdce.

Podle normy ECE 22.05 musí mít váš spolujezdec na tandemu jako minimální bezpečnostní požadavek přilbu. Spolujezdec by na sobě měl však mít i další bezpečnostní vybavení, jako jsou rukavice, silné džíny a jezdecká bunda. Doporučuje se také kožené oblečení a boty na motorku.

Je důležité zkontrolovat zákony a předpisy země, ve které jezdíte. Například ve Francii musí mít spolujezdec rukavice s certifikátem CE a v Belgii musí mít motocyklisté (včetně spolujezdců) rukavice, bundu s dlouhými rukávy a dlouhé kalhoty s botami chránícími kotníky.

Oblečení spolujezdce je důležitou součástí zajištění jeho bezpečnosti. Volba správné výstroje je zásadní a pomáhá zajistit, aby byl spolujezdec dobře chráněn a cítil se pohodlně.

Prvky motocyklu vhodné pro tandemovou jízdu

Motocykly vhodné pro tandemovou jízdu jsou vybaveny speciálními prvky, které umožňují jízdu se spolujezdcem. Většina z nich například zvládne zvýšení hmotnosti o dalšího jezdce a je navržena tak, aby umožňovala snadné nastavení motocyklu pro spolujezdce. Uvádíme seznam nejlepších funkcí motocyklu pro spolujezdce:

· Pohodlné sedlo – pro optimální pohodlí spolujezdce by mělo být sedlo ideálně umístěno několik centimetrů nad sedlem jezdce. Kromě toho by sedlo mělo být dostatečně široké a polstrované, aby poskytovalo podpůrný povrch a umožňovalo snadný pohyb a dlouhodobé pohodlí při jízdě.

· Plynulé ovládání – motocykl by měl mít snadno ovladatelné a plynule reagující ovládací prvky. To zajišťuje stabilnější a lépe kontrolovanou jízdu, což je důležité zejména při jízdě ve dvou.

· Široká řídítka – širší řídítka zajišťují lepší ovládání a stabilitu, což je nezbytné, když se dynamika motocyklu mění s vyšší hmotností spolujezdce.

· Dobrá jízdní poloha – motocykl by měl umožňovat přirozenou a pohodlnou jízdní polohu pro jezdce i spolujezdce. To pomáhá snižovat únavu, zejména na delších cestách, a zajišťuje lepší ovládání motocyklu.

· Opěrka zad spolujezdce – účinně zvyšuje pohodlí spolujezdce. Zádovou opěrku lze namontovat na horní skříňku nebo ji lze u některých motocyklů, jako je CMX1100, namontovat jako samostatné příslušenství.

· Komunikace s jezdcem – samostatně lze zakoupit komunikační systém Bluetooth. Tyto systémy umožňují neustálou komunikaci mezi jezdcem a spolujezdcem, což zlepšuje komunikaci a celkový požitek z jízdy.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY