Nejlepší evropská terénní dobrodružství

Vydat se mimo vyjeté cesty na expedičních terénních motocyklech je dokonalý zážitek. Když otočíte plynovou rukojetí v drsném terénu nebo na divokých stezkách napříč Evropou, zvedne vám to nejen adrenalin, ale také odhalí úchvatné výhledy, které jsou na tomto kontinentu jedinečné.

V tomto článku se podíváme na šest nejlepších expedic na terénních motocyklech v Evropě. Máme pro vás vše od vzrušující jízdy po stezkách ve španělské Sierra Nevadě až po dechberoucí zážitky na terénních motocyklech ve francouzských Alpes-Maritimes.

ŘADA ADVENTURE

Malebná cesta po skalnatých útesech a horskou krajinou u Tyrhénského moře. Pobřeží Amalfi, Positano, Itálie. Dobrodružná výprava. Panoramatický výhled

ŠEST NEZBYTNÝCH POLOŽEK

Teď, když jsme si ujasnili rychlost a další pravidla, vám přinášíme několik základních věcí, které budete potřebovat na příští terénní výlet po Evropě.

Pas
Pas
EU požaduje, aby váš cestovní pas byl vydán v posledních 10 letech. A musí mít platnost ještě nejméně tři měsíce před plánovaným datem návratu.
Řidičské oprávnění
Řidičské oprávnění
Britské řidičské průkazy jsou v EU stále platné a řidiči ze zemí EU mohou ve Spojeném království jezdit bez mezinárodního řidičského oprávnění.
Doklady
Doklady
Ujistěte se, že máte u sebe vždy registrační dokument, osvědčení o technickém průkazu a potvrzení o pojištění motocyklu. Vyplatí se také zkontrolovat požadavky jednotlivých zemí, protože ty se mohou měnit v závislosti na místě vaší návštěvy.
Označení státu
Označení státu
Toto označení musí být umístěné na zadní části motocyklu a jasně identifikovatelné.
Cestovní pojištění
Cestovní pojištění
Toto pojištění se velmi doporučuje, i když není povinné. 
EHIC/GHIC
EHIC/GHIC
Pojištění GHIC by vám mělo pomoci vyhnout se účtům za hospitalizaci v případě nehody. Pokud pocházíte ze Spojeného království, starý průkaz EHIC je platný až do data vypršení jeho platnosti.

NEJLEPŠÍ A NEJDOBRODRUŽNĚJŠÍ EVROPSKÉ TRASY PRO TERÉNNÍ MOTOCYKLY

Zde jsou naše nejlepší místa pro terénní motocykly v Evropě. Každé místo na našem seznamu nabízí spoustu vzrušení (a doufejme, že žádný nezdar) a vzpomínky, které vám zůstanou na celý život.

TRASA 1:
Alpes-Maritimes, Francie (Velká alpská cesta)

Kde začíná:
Colle Delle Finestre, Itálie

Kde končí:
Colmars, Francie

Celková vzdálenost:
přes 742 km (461 mil)

Silnice skrz Alpy: Klosters-Serneus, Davos, Graubuenden (Švýcarsko)
Malebná cesta pod modrou oblohou podél pobřeží Středozemního moře na francouzsko-italské hranice.

Je to skvělá volba pro jezdce na terénních motocyklech, kteří chtějí poznat krásy francouzských Alp. Region Alpes-Maritime ve francouzských Alpách je velmi pěkná lokalita s řadou terénních stezek, ale v tomto případě vystartujete v italském Colle Delle Finestre. Odtud se vydáte na jih a po starých vojenských silnicích se po 300 km dostanete přes hranice do Francie, kde budete pokračovat v jízdě. Po 475 km dorazíte do Monaka, pak se stočíte na západ do Francie a dorazíte do úchvatně krásné oblasti Alp.

Dálnice v evropských Alpách – u Garmisch-Partenkirchenu

Trasa 2: Schwarzwald, Německo (B500)

Kde začíná:

Baden-Baden, Německo 

 

Kde končí:

Garmisch-Partenkirchen, Německo

 

Kudy prochází:

Waldhut-Tiengen, Německo

 

Celková vzdálenost:

233 km (144 mil)

Legendární Schwarzwald je hornatý region se sítí terénních stezek, jenž je skvělou volbou pro terénní motorkáře, kteří chtějí prozkoumat německý venkov. Podle nás je B500 ideální způsob, jak tuto oblast prozkoumat. Začínáte v Baden-Badenu na severu země a možná budete v pokušení se mnohokrát zastavit kvůli jedinečné, krásné krajině. Pokud se vydáte na jakoukoli cestu, dbejte zejména na dodržování rychlostních limitů a snažte se vyhnout víkendům a svátkům, kdy je na silnicích největší provoz. K nejzajímavějším místům patří četné kopce a úžasné lesy a také místa jako Heidelberg.

Letecký záběr z dronu úžasné a světoznámé Atlantské cesty v Norsku.

Trasa 3: Serra da Estrela, Portugalsko

Kde začíná:

Covilhã, Portugalsko  

 

Kde končí:

Covilhã, Portugalsko 

 

Celková vzdálenost:

233 km (144 mil), začíná i končí na stejném místě.

Toto jsou nejlepší výlety po Portugalsku, zejména na terénním motocyklu. Serra da Estrela je náročná, ale zábavná horská trasa s několika polními a zpevněnými cestami. Start i cíl je ve městě Covilhã, vyhnete se záludným vrcholkům hor. Pokud si cestou potřebujete dobít baterky, nezapomeňte ochutnat slavný sýr Serra da Estrela. A pokud chcete zažít ještě větší dobrodružství, můžete se proletět na paraglidu nad Linhares da Beira.

TRASA 4:
Sierra Nevada, Španělsko.

Kde začíná:
Granada, Španělsko.

Kde končí:
Granada, Španělsko.

Celková vzdálenost:
322 km (200 mil)

Silnice skrz Alpy: Klosters-Serneus, Davos, Graubuenden (Švýcarsko)
Malebná cesta pod modrou oblohou podél pobřeží Středozemního moře na francouzsko-italské hranice.
Úžasný pohled na silnici v průsmyku Maloja v podzimním období. Barevná podzimní scenérie švýcarských Alp. Místo: Průsmyk Maloya, region Engadine, kanton Grisons, Švýcarsko, Evropa

Výlety na motocyklu ve Španělsku často začínají a končí v úchvatném pohoří Sierra Nevada v jižní Andalusii. Zdejší trasy mohou být docela náročné, protože vás čeká stísněný, úzký a hrbolatý terén. Stojí však za to zažít dobrodružství, stejně jako samotná Granada s renesančními paláci a spoustou přírodních krás.

Dálnice v evropských Alpách – u Garmisch-Partenkirchenu

Trasa 5: Pyreneje, Španělsko

Kde začíná:

Cherbourg, Francie

 

Kde končí:

Barcelona, Španělsko 

 

Celková vzdálenost:

2 521 km (1 567 mil)

Toto je další skvělý motocyklový výlet, který začíná ve Francii a končí v historickém katalánském městě Barcelona ve Španělsku. Tato dlouhá a fascinující trasa vede přes jedinou evropskou poušť – Bardenas Reales. Poté se vydáte dolů přes oblast Rocha a následně vystoupáte na ikonické pohoří Pyreneje. Až přestanete na chvíli hltat všechnu tu krásu, která vás obklopuje, ocitnete se poblíž Andorry, pak zdoláte Pic Negre a skončíte v Barceloně.

Letecký záběr z dronu úžasné a světoznámé Atlantské cesty v Norsku.

Trasa 6: Transevropská trasa (TET)

Kde začíná:

Finsko 

 

Kde končí:

Španělsko 

 

Celková vzdálenost:

51 000 km (31 690 mil)

Nejnáročnější, nejdelší, ale nejvděčnější motorkářské expediční dobrodružství. Transevropská trasa je dálková terénní trasa, která vede napříč Evropou. Je to skvělá volba pro jezdce na terénních motocyklech, kteří chtějí poznat nejodlehlejší a nejrozmanitější evropskou krajinu. Většina trasy je prašná, jen menší a malebné asfaltové silničky jsou užitečné jako objížďky, pokud je toho na vás moc.

Záleží jen na vás, jak daleko se chcete vydat a jak náročná vaše cesta bude. Absolvování trasy najednou může trvat měsíce, proto se mnozí rozhodnou urazit různé úseky v průběhu několika let. Podle toho, jakou část trasy zvládnete, poznáte Pobaltí, Řecko, Itálii, Dánsko, Francii a mnoho dalšího.

Bezpečnostní tipy pro jízdu na motocyklu v terénu

Ještě bychom vás rádi upozornili na několik nejlepších bezpečnostních tipů při plánování. Je třeba mít na paměti, že ačkoli je jízda v terénu považována za nebezpečnější než jízda po veřejných komunikacích, nebývají zde příliš dopravní zácpy a jezdí tu méně vozidel. Nezapomeňte si přečíst následující tipy, abyste se na cestu připravili.

Při jízdě v terénu je důležité počítat s neočekávanými situacemi – vaši cestu mohou ovlivnit nerovný terén, nepřehledné zatáčky a nepříznivé počasí. Nezapomeňte si tedy zabalit věci odpovídající trase, kterou plánujete.

Zavřít

ZVOLTE SI SPRÁVNOU JEZDECKOU VÝBAVU.

Jízda v terénu je často v některých ohledech náročnější než jízda na silnici, proto je důležité vybrat si vybavení, které je speciálně navrženo pro jízdu v terénu. To zahrnuje následující:

Terénní přilba – speciální konstrukce s výrazným chráničem brady, hledím pro ochranu před úlomky a zvýšenou ventilací, které jsou zásadní pro maximální bezpečnost při náročných terénních dobrodružstvích.

Brýle – chrání váš zrak a udržují pohodlí díky pěnovému polstrování.

Rukavice a kryty rukou – potřebujete kombinaci skvělého citu a ochrany před odřením.

Boty – jelikož jsou vaše nohy nejblíže k zemi, je logické, že jsou více zranitelné. Vyhněte se tkaničkám a dejte přednost přezkám a řemínkům.

Letní jezdecká bunda – lehká a prodyšná varianta pro teplejší počasí, která je pohodlnější bez ohrožení bezpečnosti.

Zimní jezdecká bunda – je nepromokavá a chrání před větrem do chladných a vlhkých podmínek a poskytuje dokonalou ochranu před nepříznivými vlivy.

Chrániče kolen a loktů – důležité pro ochranu kloubů a složité nervové soustavy v jejich okolí.

VÝBĚR SPRÁVNÉHO PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO VÁŠ MOTOCYKL

Kluzná deska – aby byl motor chráněn před možným poškozením kameny a úlomky.

Kryt motoru – další vrstva ochrany motoru před nárazy během jízdy.

Postranní brašny – vhodné pro expediční výpravy díky velkému objemu a odolné skořepině.

Stupačky Rally – tyto stupačky Rally mají o 50 % větší plochu než standardní stupačky a zlepšují stabilitu a kontrolu při jízdě v terénu.

JEZDĚTE PODLE SVÝCH MOŽNOSTÍ

Jízda v terénu může být náročná, proto je důležité jezdit podle svých možností. Nesnažte se jezdit po trasách, které jsou pro vaši úroveň dovedností příliš obtížné. Je rozumnější vyhnout se zranění nyní a nějakou lákavou, ale náročnou trasu zkusit, až budete náležitě připraveni. Začněte pomalu a hodně trénujte. Držte se na trase, pokud tam nějaká je, a zvažte jízdu s kamarádem, abyste nebyli sami.

DÁVEJTE POZOR NA SVÉ OKOLÍ

Při jízdě v terénu je důležité dávat pozor na své okolí. Dávejte pozor na terén, ostatní jezdce a divokou zvěř. Možná je opravdu lákavé nechat se při projíždění evropských terénních tras unášet fantastickými výhledy kolem sebe, ale riskujete tím nehodu. Předem si udělejte průzkum, abyste věděli o všech zjevných nebezpečích, a sledujte svou polohu, abyste se neztratili.

Silnice vedoucí podél švýcarských Alp v Andermattu

Svůj motocykl před každou jízdou zkontrolujte

Než vyrazíte na jakoukoli vyjížďku do terénu, je důležité zkontrolovat motocykl, jestli je v pořádku. Mezi základní kontroly by měly patřit:
 – Pneumatiky – zkontrolujte tlak, zkontrolujte případná vyboulení a zjistěte, kolik běhounu ještě zbývá.
 – Kola – otáčejte koly a všímejte si případného vlnění nebo zploštělých míst.
 – Brzdy – zkontrolujte brzdové kotouče, ujistěte se, že destičky nejsou příliš opotřebené a že kotouče nejsou pokroucené.
 – Ovládání – zkontrolujte správné otáčení řídítek a hladinu hydraulické kapaliny.
 – Kabely – zajistěte, aby byly dobře promazané.
 – Úložné příslušenství – bezpečně sbalíte to nejdůležitější, aniž byste museli omezovat prostor nebo hmotnost.

Silnice vedoucí podél švýcarských Alp v Andermattu

Osobní bezpečnost

Při jízdě v terénu je vždy dobré mít u sebe lékárničku. To je důležité zejména při jízdě v odlehlých oblastech. A pokud se chystáte na dlouhou cestu po Evropě na terénním motocyklu, je lepší si zabalit co nejvíce věcí pro všechny možné případy.


Břicho – zvažte léky na pálení žáhy, průjem a zácpu.
Infekce – mastičky, nosní spreje a tablety, které vám je pomohou zahnat.
Nouzové situace – teploměr, obvazy, nůžky, antiseptický krém, injekční stříkačky a spínací špendlíky.
Léky proti bolesti – volně prodejné léky, jako je paracetamol nebo ibuprofen.

Silnice vedoucí podél švýcarských Alp v Andermattu

Dejte někomu vědět, že vyrážíte

Než se vydáte na cestu, dejte někomu vědět, kam jedete a kdy byste se měli vrátit. Pokud jste na dlouhé cestě na terénním motocyklu, zvažte pravidelné zprávy svým blízkým. Budou tak mít klid a budou spokojeni, že vědí, jak se vám daří. A navíc se díky tomu budete cítit bezpečněji.

Silnice vedoucí podél švýcarských Alp v Andermattu

Podívejte se na některá evropská zážitková centra

Zážitková centra poskytují skvělou příležitost získat zkušenosti s jízdou na motocyklu v různých terénech. Pokud si chcete vyzkoušet své dovednosti nebo dokonce absolvovat průpravu před cestou, existují po celé Evropě zážitková centra ověřená společností Honda. Níže si prohlédněte naše zážitková centra:

Velké Británie – Dave Thorpe Adventure Centre sídlící v Somersetu.
Francie Honda Off-Road Center David Fretigné sídlící v Savignacu.
Itálie – True Adventure Off-road academy sídlící v San Giorgio Piacentinu.

ŘADA ADVENTURE

ČASTO KLADENÉ DOTAZY