Typy motocyklů: Průvodce pro začátečníky

Ať už jste připraveni přeřadit na vyšší rychlostní stupeň a zkusit něco jiného, nebo jste nedávno získali řidičský průkaz, možná vás zajímá, co vás čeká. Při koupi nového motocyklu je třeba brát v úvahu mnoho věcí. 

Nejnáročnější ze všeho je vybrat si z různých typů motocyklů na trhu. Rozhodnout se, která značka, model a styl je pro vás ten pravý, je náročné i pro ty nejzkušenější jezdce. S výběrem vám pomůže náš praktický průvodce nejběžnějšími typy motocyklů. Od cestovních a expedičních motocyklů až po skútry a motocykly o objemu 125 ccm – vše, co potřebujete k procházení vzrušujícím světem motocyklů, najdete právě zde. 

Palivová nádrž motocyklu s okřídleným logem Honda

KOLIK TYPŮ MOTOCYKLŮ EXISTUJE?

Při hledání nového motocyklu se pravděpodobně setkáte se sedmi hlavními typy motocyklů – supersportovní, expediční, cestovní, silniční, do 125 ccmskútry a terénní. Někdy také uslyšíte o sportovních cestovních motocyklech, ale ty jsou obvykle zahrnuté do kategorie cestovních motocyklů.

Každá z těchto tříd motocyklů je jasně definovaná a má svůj vlastní účel, styl a technické údaje. Neexistuje žádný univerzální systém, ale motocykly stejné klasifikace mají obvykle podobné vlastnosti. Některé typy motocyklů jsou také vhodnější pro různé typy jízdy, proto je důležité vybrat si takový, který svou konstrukcí a technickými údaji odpovídá vašemu zamýšlenému použití.

Ať už jste milovníci adrenalinu, nebo si užíváte klidnější jízdu, vždy se najde motocykl, který vám vyhovuje. Stačí jen najít ten správný.

Přečtěte si tento článek, jenž vám pomůže rozhodnout, který styl silničního motocyklu je pro vaše potřeby nejvhodnější.

Řada supersportovních motocyklů Honda na závodní trati

Supersport

Supersportovní motocykl je ideální volbou, pokud požadujete výkon a sportovní přístup. Mají ergonomický design a sportovní jízdní polohu inspirovanou motocykly vyvinutými pro závody Moto GP. Některé modely mají volitelnou speciální mistrovskou barvu, abyste se mohli cítit jako skutečná závodní legenda. Motory jsou vyladěny pro optimální výkon a mnoho zákazníků, kteří se rozhodnou jezdit na supersportovním motocyklu, je používá pro dny na okruhu nebo pro rychlé objetí několika kol na závodním okruhu, aby si mohli vychutnat zážitek z Moto GP. Supersportovní motocykly jsou lehké a mají nízkou, agresivní jízdní polohu, která pomáhá dosahovat vyšších rychlostí. I když jsou díky tomu vzrušující volbou, doporučuje se, aby jezdci před nákupem supersportovního modelu získali určité zkušenosti. Za zmínku také stojí, že supersportovní motocykly mají obvykle vyšší a širší sedla, která mohou vyšším jezdcům nabídnout větší pohodlí. 

 

Přestože tyto stroje mají silný estetický půvab, možná zjistíte, že pro první motocykl existují praktičtější volby. U supersportovních motocyklů se obvykle nehledí na pohodlí a spotřebu paliva, protože cílem je dosáhnout maximálního výkonu a točivého momentu motoru. Vzhledem k omezenému prostoru může být sedadlo spolujezdce menší než u motocyklů jiných kategorií. Pokud jste zkušený jezdec a jste připraveni vyrazit na trať na výkonném motocyklu, supersportovní motocykly Honda jsou pro vás jako stvořené. 

Honda CB750 Hornet, stojící, ve třech barevných variantách

Street

Pokud si vybíráte první motocykl, nejoblíbenější volbou pro nové jezdce je silniční stroj, který představuje přirozený vývoj od skútru. Lehká konstrukce s vysokými nároky na technické údaje je oblíbená u jezdců, kteří přesedají na svůj první motocykl s manuální spojkou. Jedná se pravděpodobně o nejlepší motocykly pro začátečníky a na 35kW variantě mohou jezdit držitelé řidičského oprávnění skupiny A2. Jsou konstruovány pro všestranný výkon a snadné používání.  To znamená, že v naší nabídce silničních motocyklů si každý najde ten svůj, bez ohledu na svou úroveň pokročilosti.

Silniční motocykly jsou často považovány za motocykly pro každodenní použití, protože jsou ideální pro jízdu v městském prostředí a na zpevněných cestách. Jsou ideální pro dojíždění do práce nebo kratší cesty a obecně nabízejí uvolněnou polohu a pohodlnou jízdu. Někteří lidé označují silniční motocykly jako „naháče“, a to díky jejich jednoduché konstrukci a neokázalému vzhledu. Ale jsou mnohem víc než to. Pokud jste zkušený jezdec, nabízí silniční motocykly s větším objemem skvělý výkon a zároveň obratnost a hbitost.

Honda GL1800 Goldwing a jezdec

Touring

Pokud hledáte pohodlnou jízdu na delších cestách, ale neplánujete vyrazit do terénu, může pro vás být vhodný cestovní motocykl. Cestování znamená především trávení času na otevřené silnici, kde využijete pohodlí, skvělé technické údaje a úložný prostor, které vám pomohou při dalším výletu. Chcete se o tento pocit podělit? Cestovní motocykly nabízejí skvělý zážitek také pro ty, kteří jezdí na sedadle spolujezdce, což znamená, že spolujezdec může nasednout za vás a jet s vámi. Mezi prvky a technickými údaji těchto krásných motocyklů najdete motory s velkým objemem, ochranu před větrem, uvolněné vzpřímené sezení a velkoobjemové palivové nádrže. Na výběr jsou různé typy cestovních motocyklů, které jsou v některých aspektech podobné dalším kategoriím motocyklů. Patří mezi ně: Expediční motocykly – jsou určeny pro jízdu na dlouhé vzdálenosti po silnici i v terénu. Sportovní cestovní motocykly – jsou také ideální na delší vzdálenosti, ale mají o něco vyšší výkon a sportovnější vzhled. Plně kapotované cestovní motocykly – známé také jako „baggery“. Navrženo s ohledem na jízdu po zpevněných cestách. Často mají větší čelní štít a aerodynamický kryt.

Cestovní motocykly jsou k dispozici v různých velikostech, takže ať už se chystáte na dlouhé a mírně zvlněné volné silnice na některém z našich větších modelů, nebo se chcete vydat na menší klikaté cesty, kde by se vám více hodil malý nebo středně velký motocykl, každý si najde svůj cestovní model.

Technologie dvouspojkové převodovky Honda (DCT) je k dispozici u cestovních motocyklů a představuje jeden ze současně nejpokročilejších přenosů síly na dvou kolech. DCT nahrazuje ruční spojku a nožní páky čistým řazením nahoru a dolů na levé rukojeti řídítek. Je to stejně zábavné, ale máte plnou kontrolu nad automatickým i manuálním režimem, aniž byste museli koordinovat ruce a nohy při řazení.

Objevit model DCT
cRF300 zaparkovaný při západu slunce

Expediční

Expediční motocykly skutečně odpovídají svému jménu. Jejich cílem je vyrazit na volné silnice – nebo mimo ně – za nezapomenutelnými zážitky a objevy. Expediční motocykly jsou všestranné stroje, které jsou díky velkým motorům ideální pro dlouhé cesty nebo každodenní dojíždění do práce. Expediční motocykly se mohou lišit stejně jako cesty, na které se vydáváte, ale obvykle jsou vysoké a mají mimořádně pohodlnou jízdní polohu – ideální pro dlouhé výlety. Tyto motocykly mají obvykle větší světlou výšku, takže jsou schopné snáze zvládat náročný terén. Před povětrnostními vlivy vás chrání také velký čelní štít a aerodynamický kryt.

Pokud jste začátečník a hledáte motocykl, který můžete používat pro každodenní jízdy nebo pro jízdu v terénu, může být expediční motocykl ideální volbou. Poskytují pohodlí ve všech jízdních situacích a jsou vhodné i pro ty, kteří jezdí jako spolujezdci. Rámy expedičních motocyklů jsou vysoké a mohou být těžší, protože mají více ochranných aerodynamických krytů. Těžší motocykly jsou skvěle ovladatelné ve vysokých rychlostech, takže mohou být ideální, pokud plánujete jízdu po dálnicích a volných silnicích.

Terénní motocykly jsou skvělé pro jezdce, kteří chtějí zažít dobrodružství čistě v terénu; do této kategorie patří motokrosové motocykly a motocykly enduro. Řada terénních motocyklů Honda je určena pro všechny jezdce, od mini motocyklu CRF50F pro začínající mladé jezdce až po CRF450R, který vyhrává mistrovství světa. Po celé Evropě existuje mnoho terénních center Honda, která pomáhají jezdcům všech úrovní zlepšit své dovednosti a sebevědomí a zvládnout kurzy v terénu. Kontaktujte místního prodejce terénních motocyklů Honda a zjistěte, jaké stroje jsou ve vaší oblasti k dispozici.

Objevte terénní motocykly
Honda Dax 125 s pobřežím na pozadí

125 ccm

Tento motocykl o objemu 125 ccm je další skvělou volbou pro začátečníky. Stejně jako „street“ motocykly jsou i motocykly o objemu 125 ccm určeny spíše pro městské použití než pro jízdu v terénu nebo na dlouhé vzdálenosti. Nabízejí působivou spotřebu paliva, takže mohou být skvělou volbou pro dojíždějící vyžadující motocykl, který zvládne každodenní používání. Mnoho motocyklů o objemu 125 ccm je také známých jako stroje pro začátečníky nebo motocykly pro řidičské oprávnění skupiny A1, což znamená, že na nich mohou jezdit držitelé řidičských průkazů skupin A1/CBT a B. Věk řidičů motocyklů se v jednotlivých zemích liší. Podle zákona však musíte začít na motocyklu o objemu 125 ccm nebo nižším, což z tohoto stroje činí ideální motocykl pro začínající jezdce. S motorem o objemu 125 ccm ušetříte nejen za palivo. Pojištění a servis mohou být také levnější než u jiných strojů. To dělá z motocyklů o objemu 125 ccm skvělou volbu, pokud chcete začít jezdit bez velkých nákladů. K dispozici je široká škála stylů a barev, které vyhoví každému jezdci.

Řada modelů Honda Forza na parkovišti

Skútr

Stejně jako motocykly o objemu 125 ccm nebo silniční motocykly jsou skútry skvělým prvním krokem do světa jízdy v jedné stopě. Jsou vzrušující, pohodlné a cenově výhodné a jezdci si mohou vybrat mezi klasickým vzhledem nebo jedinečným designem. Skútry nabízejí takovou úroveň ochrany před nepříznivým počasím, že jsou vhodné pro jízdu ve všech ročních obdobích. Mnoho skútrů má dostatek úložného prostoru, který je ideální pro den ve městě nebo dojíždění do práce. Pokud je pro vás důležité uložení, můžete u většiny skútrů jednoduše zvednout sedlo, uložit dovnitř tašku vyrazit. Většina úložných prostorů pod sedlem je dostatečně velká na to, aby se do ní vešla celoobličejová helma. Menší skútry jsou vybaveny automatickou převodovkou bez spojky, což je ideální pro snadnou jízdu bez stresu v rušném městském prostředí.

 

Mezi další přednosti skútrů patří skutečnost, že mají neuvěřitelně pohodlné jízdní polohy a skvělou ovladatelnost díky svému kompaktnímu stylu. To je ideální pro městské prostředí a pro jezdce, kteří dávají přednost klidnější jízdě. A nesmíme zapomenout na možnosti přizpůsobení díky široké nabídce příslušenství. Převážná většina skútrů z této řady má pro zákazníky skvělé možnosti příslušenství – mezi dojíždějícími jsou oblíbené zejména možnosti uložení zavazadel a vyhřívané rukojeti. 

Obrázky prodejců Honda

SÍŤ DEALERŮ SPOLEČNOSTI HONDA

Nabídka motocyklů Honda pokrývá úplně všechny oblasti. Nejmodernější technologie a precizní konstrukce vám zaručí, že dostanete motocykl postavený tak, aby fungoval, se špičkovými funkcemi, díky nimž bude jízda potěšením, ať už se vydáte kamkoli.

Rozsáhlá síť dealerů společnosti Honda může pomoci jezdcům všech úrovní, ať už začínáte jezdit, nebo chcete vyměnit svůj stávající motocykl. Tým společnosti Honda vám poradí, jaký typ motocyklu je pro vaše jízdy nejvhodnější, a poskytne vám další informace o originálním příslušenství, oblečení a zboží Honda. Síť dealerů společnosti Honda nabízí také vynikající poprodejní služby, které vám pomohou udržet váš nový i stávající motocykl v tom nejlepším stavu.

Začátky v sedle

Pokud uvažujete o tom, že se naučíte jezdit, navštivte na našich webových stránkách část pro nové jezdce, kde najdete informace o dalších krocích k získání řidičského průkazu. Společnost Honda spolupracuje se schválenými instruktory jízdy na motocyklu, kteří poskytují vysoký standard školení a bezpečnosti přizpůsobený požadavkům každého jednotlivce.