Wheels & Waves 2023

Honda vplouvá na Wheels and Waves 2023 se 7 custom minibiky

23. června 2023

Honda na Wheels & Waves festivalu

·       Sedm minibiků ze sedmi evropských zemí – z nichž každý je výsledkem tvůrčí spolupráce mezi mladým umělcem a zavedeným úpravářem motocyklů

·       Prezentované modely se pohybují od jemných a elegantních strojů až po divoce pobuřující... a vše mezi tím

·       Dva modely Dax, dva MSX125 Grom a tři stroje Monkey budou představeny na festivalu Wheels & Waves, který se koná ve francouzském městě Biarritz od středy 21. do neděle 25. června

·       Nejoblíbenější evropský minibike Honda bude vybrán v on-line hlasování na stránkách hondacustoms.com

·       Stránka Honda Customs bude dostupná v angličtině, francouzštině, němčině, italštině, španělštině a portugalštině.

V roce 2022 se soutěžící zaměřili na model CMX500 Rebel, přičemž nejvyšší ocenění získal stroj Maanboard od sardinských úpravců Motocicli Audaci, v roce 2021 pak trofej putovala do Portugalska za CB650R Fenix firmy Mototrafa.

Pro rok 2023 jsou na řadě minibiky. Společnost Honda pozvala ke spolupráci se zavedenými úpravci motocyklů sedm mladých umělců, aby společně inspirovali mladou generaci jezdců a vzbudili zájem o radost z jízdy v jedné stopě u nového publika.   

Pokud existuje nějaký výrobce, jenž má k dispozici stroje, které by toto dokázaly, je to právě značka Honda – a její modely 125cm3 Dax, Monkey a MSX125 Grom. Každý z nich je sám o sobě ikonou a pro různé jezdce má každý z nich svůj osobitý význam. Retro Dax a zábavný model Monkey inspirují vzpomínky na 70. léta minulého století; Grom se vyznačuje dynamickým a moderním designem již předtím, než se ho dotkne ruka úpravce.

Všem třem je pak společný faktor „úsměvu“. Je těžké se neusmívat, když ho vidíte, natož když na něm jedete. Pokud k tomu přidáte jejich miniaturní rozměry a úžasnou spotřebu paliva, získáte ideální motocykl, který jezdci poslouží jako první stroj – zábavný, stylový a úsporný.

Propojení několika velmi kreativních mozků s neméně talentovanými tvůrci motocyklů a povolení uzdy jejich fantazie přineslo u této trojice modelů velmi zajímavé výsledky – základ pro účast značky Honda na festivalu Wheels and Waves 2023.

#hondaminibikes      #powerofcustoms      

 

 

LIDÉ A JEJICH STROJE

Motocykl 1 (Velká Británie)

Hold On!

Příhodné pojmenování, neboť Grom od Matta B a zkušeného konstruktéra Guye Willisona (@guywillison) je nejen natažený a nadupaný jako profesionální dragster motocykl, ale má také turbodmychadlo. Pro jistotu se vstřikováním oxidu dusného. Proč ne?

 

Umělec: Matt B Customs (Velká Británie) @mattbcustoms

Matt, MattB Customs, poprvé objevil svou vášeň pro úpravu sportovní obuvi v 17, kdy začal navrhovat tenisky pro svou rodinu a přátele. Jeho umění se nyní objevuje na teniskách, které nosí Ed Sheeran, Ariana Grande a Marcus Rashford.

 

„Byla to neskutečná zkušenost, zkoumat a aplikovat náš umělecký styl na něco bláznivého, co nejsou boty nebo doplňky. Chtěli jsme, aby to vypadalo, že motorka je TAK rychlá, že se na ní ani neudrží barva. Vytvořili jsme proto iluzi, že lak ze stroje odkapává. Výsledek je přesně takový, jaký jsme chtěli!“

Guy Willison, který v nedávné minulosti se společností Honda UK spolupracoval na limitovaných speciálních edicích modelů CB1000R, byl pro návrh a stavbu tohoto speciálního, jedinečného modelu Grom ideálním člověkem. „Když mě Honda UK požádala, abych s Mattem na tomto projektu spolupracoval, cítil jsem, že bychom se měli vydat jediným směrem – vytvořit přeplňovaný drag-racer „bez zábran“, který bude vybaven vstřikováním oxidu dusného, bude odstrojený na kost a s odpovídajícím vzhledem a lakováním.“

Motocykl 2 (Španělsko)

Driving Me Mad

Jak z rozkošného udělat ještě roztomilejší? Jednoduše. Vezměte jeden Dax a všude, kam to jde, přidejte výrazné cákance základních barev. Coco, ovlivněna svou mladou osobností, ve spolupráci s úpravářem UFO Garage (@ufo.garage) vytvořili vizuální výkřik radosti na dvou kolech a pro jistotu přidali i robustní špuntové pneumatiky.

Umělec: Coco Dávez (Španělsko)   @cocodavez

Valeria Palmeiro, neboli Coco Dávez, je talentovaná umělkyně žijící v Madridu, která se věnuje malbě, fotografii a umělecké režii. Tento pestrý svět ji přivedl ke spolupráci se značkami jako Chanel, Netflix, Prada a Dior.

„Účast na tomto projektu mě velmi nadchla. Když jsem se dozvěděla, že budu navrhovat motocykl DAX 125, okamžitě se mi vybavila jedna z mých oblíbených her z dětství. Inspirovala jsem se barevnou paletou a rozhodla jsem se vdechnout život jednotlivým dílům a součástkám DAX 125.“

 

Motocykl 3 (Rakousko)

Monkey X Business

Rakouský umělec Boicut ve spolupráci s Titan Motorcycles (@titanmotorcycles)  svým výtvorem rozhodně posunuli hranice. Jde o úchvatnou odvozeninu chopperu ze 70. let s radikálně zkosenou přídí, miniaturními řídítky, chromovanými madly a vzhůru mířícím výfukem s koncovkou ve stylu rybího ocasu.

Umělec: BOICUT (Rakousko)  @boicut

Práce umělce Boicut je z velké části ilustrativní, kombinuje v sobě impulzivní linie a tvary. Jeho tvorba byla vždy inspirována populární kulturou, skateboardingem, krásou každodenních předmětů a městským prostředím.

„Hned mě napadne, co mám společného s opicemi – lásku k banánům. Tu najdete v různých fázích abstrakce i na motocyklu. Obecně jsem chtěl vytvořit jasný a barevný stroj, který by upoutal pozornost a byl zábavný na pohled. Základní barvu a motiv jsem navrhl digitálně, ale moc se mi líbilo, že jsem mohl lakování motocyklu provést sám. Mohl jsem tak ještě lépe reagovat na jedinečný tvar chopperu, který úpravářská dílna vytvořila.“

 

Motocykl 4 (Portugalsko)

Furiosa

Tamara Alves a její úpravce, společnost Art On Wheels Garage(@artonwheelsgarage), vynaložili opravdu hodně úsilí, aby ze sériového Daxu udělali opečený postapokalyptický roadrunner. Detailů je tu spousta: špuntové pneumatiky, motiv vlka, graffiti značky, na zakázku vyrobený výfuk s drátěným krytem a kousky tartanu vykukující z opáleného potahu sedadla.

Umělec: Tamara Alves (Portugalsko) @tamara_aalves

Tamara Alves se specializuje na díla, které se včleňují do okolního světa, jako je pouliční estetika a práce v městském kontextu. Její tvorba vychází z prvotní vitality silných pocitů s myšlenkou, že naše instinkty definují, kdo jsme.

„Inspiroval mě svět Šíleného Maxe (Mad Max) a Pancéřové holky (Tank Girl). Každá úprava byla pečlivě vybrána a mým nejvýznamnějším prvkem je motiv vlka. Jeho přítomnost symbolizuje sílu, nezávislost a divoké odhodlání dobývat otevřené cesty...“

 

Motocykl 5 (Francie)

Tokyo

Naprostá barevná smršť, kterou vytvořili francouzský umělec Grems a úpravce George Woodman (@georgewoodman64). Pop-artové vizuály hýří živými barvami v abstraktních a jemně síťovaných vzorech na každém čtverečním centimetru modelu Monkey.

Umělec: GREMS (Francie) @insta_grems

Michaël Eveno, známý spíše jako Grems, je umělec, který čerpá ze své hudby i umění. Michaël vydal 6 sólových alb, 8 alb ve spolupráci s umělci, jako je Klub sandwich, a několik uměleckých spoluprací se značkami Nike, Swatch a Converse.

 

Motocykl 6 (Itálie)

Let’s Grom

Grom Francesa Marchesaniho vznikl ve spolupráci s Alexem Politou (@alexpolita53) bývalým předním jezdcem šampionátu IDM na Fireblade. Let's Grom umně rozprostírá svá graffiti křídla na palivové nádrži a vtahuje pozorovatele do světa možností, které dvě kola představují. Co se týče samotného motocyklu (a jak by si bývalý závodník přál), je ještě kompaktnější, než byl na začátku tvorby. Miniaturní LED ukazatele směru, kryty kloubů chránící páčky, žádná zrcátka. Pokud je nepotřebujete, zahoďte je!

 

Umělec: Franceso Marchesani (Itálie) @francesco_onem

Francesco Marchesani je italský graffiti umělec, jehož pouliční umění se objevuje ve více městech, konkrétně v Boloni, Palermu, Miláně, Eindhovenu a Los Angeles. Pro svou tvorbu se inspiruje animovanými postavičkami a přetváří je do svého vlastního pouličního stylu.

„Ve své práci jako prostředek k oslovení pozorovatele rád používám ironii a bláznivost. Často ke svým dílům přidávám název, abych posílil koncept nebo dal kresbě dvojí význam. Rád používám jasné a veselé barvy, které odkazují na svět kreslených filmů a komiksů.“

 

Motocykl 7 (Německo)

Manjushage

Subtilní café racer odvozený od modelu Monkey, který vytvořila @lanaarts23 a jehož realizace se ujal Maximilian Zech, technik značky Honda z vlajkového dealerství Honda Centre ve Frankfurtu, se vyznačuje opravdovým smyslem pro kreativitu(@hondamotorrad_de). Koncovka výfuku Yoshimura a zadní aftermarket tlumiče s oddělenou nádržkou zvyšují výkon a ovladatelnost, zatímco Lana vytvořila palivovou nádrž a blatník v bílé barvě s motivy pavoučí lilie (japonsky Manjushage). Všimněte si malé opičky na tepelném krytu výfukového potrubí.

Umělkyně: @lanaarts23

Lana je německá umělkyně uznávaná pro svá hyperrealistická díla. Na sociálních sítích, kde sdílí svou vášeň pro umění a kreslení, je známá jako Lanaarts23. Lana při své tvorbě používá barevné a grafitové tužky.

Pavoučí lilie jsem si vybrala proto, že se mi velmi líbí jejich jednobarevný vzhled. Protože se pavoučí lilie běžně vyskytují v Japonsku, mají také spojitost s kořeny značky Honda. Červená barva lilií navíc krásně doplňuje červenou barvu charakteristickou pro značku Honda. Do svých kreseb jsem zahrnula i několik druhů hmyzu, protože je prostě příjemné je zobrazovat!“