Nejlepší trasy na motocyklu po Evropě

Dovolená na motocyklu vám umožní spojit lásku k jízdě s možností vychutnat si nádherné památky na mnoha různých místech. Ať už se chystáte na dovolenou poblíž svého domova, nebo se vydáváte do vzdálenějších míst, motocyklová výprava je skvělým způsobem, jak toho poznat více. A je jen málo lepších motocyklových výprav než ty po Evropě.

Evropa je vstřícná k motocyklům všech tvarů a velikostí od počátků motorismu. Díky nádherným a rozmanitým scenériím na celém kontinentu si jezdci v Evropě oblíbili obvykle jednu nebo dvě trasy. Tak proč nenaložit motocykl, nevytáhnout mapu a nevyrazit na nezapomenutelné putování?

Ať už se rozhodnete pro výpravu jakéhokoli druhu, Evropa vám nabídne něco, co vás zaujme, a to díky nesčetným malebným trasám, ze kterých si můžete vybrat.

Pohodové pobřežní trasy se slunečními paprsky v zádech, skalnaté horské cesty mimo vyšlapané stezky nebo klikaté venkovské silnice – to všechno v Evropě najdete. Díky klimatickým podmínkám, které vyhovují každému, si snadno vyberete ideální dovolenou v sedle.

TURISTIKA A EXPEDICE

Malebná cesta po skalnatých útesech a horskou krajinou u Tyrhénského moře. Pobřeží Amalfi, Positano, Itálie. Dobrodružná výprava. Panoramatický výhled

ŠEST NEZBYTNÝCH POLOŽEK

Uvádíme několik nezbytných věcí, které budete potřebovat při příští motocyklové výpravě po Evropě.

Pas
Pas
EU požaduje, aby váš cestovní pas byl vydán v posledních 10 letech. A musí mít platnost ještě nejméně tři měsíce před plánovaným datem návratu.
Řidičské oprávnění
Řidičské oprávnění
Britské řidičské průkazy jsou v EU stále platné a řidiči ze zemí EU mohou ve Spojeném království jezdit bez mezinárodního řidičského oprávnění.
Doklady
Doklady
Ujistěte se, že máte u sebe pro jistotu vždy registrační dokument, osvědčení o technickém průkazu a potvrzení o pojištění motocyklu.
Označení státu
Označení státu
Toto označení musí být umístěné na zadní části motocyklu a jasně identifikovatelné.
Cestovní pojištění
Cestovní pojištění
Toto pojištění se velmi doporučuje, i když není povinné. 
EHIC/GHIC
EHIC/GHIC
Pojištění GHIC by vám mělo pomoci vyhnout se účtům za hospitalizaci v případě nehody. Pokud pocházíte ze Spojeného království, starý průkaz EHIC je platný až do data vypršení jeho platnosti.

Ještě před cestou je také dobré zjistit, jaký je stav silnic v zemi, kterou se chystáte navštívit. V Evropě se setkáte s různým počasím v závislosti na zemi, kterou plánujete navštívit, a aktuálním ročním obdobím. Proto se podle toho vybavte a zvažte konkrétní rizika počasí na plánované trase. V některých lokalitách se v závislosti na ročním období doporučují zimní pneumatiky. Mějte na paměti, že pro některé trasy mohou v určitých ročních obdobích dokonce platit jistá omezení.

NEJLEPŠÍ MOTOCYKLOVÉ VÝPRAVY PO EVROPĚ

TRASA 1:
Route des Grandes Alpes (Velká alpská cesta)

Kde začíná:
Ženevské jezero, Švýcarsko

Kde to končí:
Menton, Francie

Celková vzdálenost:
Přes 683 km (425 mil)

Silnice skrz Alpy: Klosters-Serneus, Davos, Graubuenden (Švýcarsko)
Malebná cesta pod modrou oblohou podél pobřeží Středozemního moře na francouzsko-italské hranice.
Úžasný pohled na silnici v průsmyku Maloja v podzimním období. Barevná podzimní scenérie švýcarských Alp. Místo: Průsmyk Maloya, region Engadine, kanton Grisons, Švýcarsko, Evropa

Route des Grandes Alpes je jednoduše řečeno jednou z nejúžasnějších cest pro motocyklisty na světě, nejen v Evropě. Čeká vás více než 683 km malebných horských cest, které začínají na břehu Ženevského jezera a končí ve francouzském Mentonu kousek od italských hranic.

Nejoblíbenější trasa trvá dva až tři dny a spojuje 15 průsmyků přes půvabné vesničky a městečka, včetně Col de L'Iseran – nejvýše ležícího průsmyku v Evropě. Krása Route des Grandes Alpes však spočívá v tom, že se nemusíte držet jen téhle hlavní cesty. Mnoho odvážných a zkušenějších motocyklistů klasickou trasu opustí a raději vyrazí k monumentu Cime de la Bonnette ve výšce 2 802 m n. m.

Díky dlouhým cestám krajinou je to ideální výlet pro majitele motocyklů tříd Adventure a Touring. Mezi nejzajímavější místa patří poslední úsek trasy, kde se dostanete z Val d'Isere k Ženevskému jezeru, minete jezero Roseland a vychutnáte si nádherné výhledy na Mont Blanc.

Nejvhodnější dobou pro zdolání Route des Grandes Alpes je červen nebo září, kdy jsou silnice relativně klidné a počasí je již (nebo ještě) příznivé. Tyhle silnice mohou být v zimních měsících nebezpečné, pokud na nich leží sníh nebo led, takže je lepší se jim vyhnout. V srpnu vrcholí léto, kdy není pro jezdce nejpříhodnější doba – může být velmi horko, navíc v období francouzských státních svátků zde může být mnohem rušnější než obvykle.

Dálnice v evropských Alpách – u Garmisch-Partenkirchenu

Trasa 2: Do Garmische

Kde začíná:

Calais, Francie

 

Kde končí:

Garmisch-Partenkirchen, Německo

 

Kudy prochází:

Rakousko

 

Celková vzdálenost:

1 150 km (715 mil)

Cesta začíná ve francouzském Calais a končí po 1150 kilometrech. Nabízí tři dny motocyklové zábavy s několika fantastickými pamětihodnostmi po cestě.

První den zakončíte v Pont-à-Mousson na severovýchodě Francie, kde si můžete prohlédnout premonstrátské opatství z 18. století. Druhý den pojedete po silnici B500 přes Černý les a dojedete do Baden-Badenu v Německu. Odtud pojedete kolem břehů Bodamského jezera s krátkou návštěvou v Rakousku. Den zakončíte v německém Garmisch-Partenkirchenu na úpatí pohoří Wetterstein.

Teoreticky byste mohli trasu do Garmische zvládnout za dva dny, ale cestou byste toho tolik nestihli. Na téhle trase jde především o to, abyste si vychutnali pamětihodnosti a zastavili se, abyste poznali místní kulturu. Primárně tedy nejde o to dorazit do cíle jako první. Ale i když se nezastavíte u některé z největších pamětihodností, to, že na cestu vyrazíte na motocyklu třídy Adventure nebo Touring, vám umožní užít si každou zatáčku.

Letecký záběr z dronu úžasné a světoznámé Atlantské cesty v Norsku.

Trasa 3: Transevropská trasa

Kde začíná:

Od severního konce světadílu k jižnímu nebo od východního k západnímu

 

Kde končí:

27 zemí, včetně Norska, Španělska, Řecka, Polska, Německa a Belgie.

 

Celková vzdálenost:

Více než 51 000 km (31 689 mil)

Hledáte něco trochu náročnějšího? Transevropská trasa zahrnuje více než 51 000 km polních cest, což z ní činí jednu z nejunikátnějších evropských tras. Tahle převážně nezpevněná trasa, inspirovaná Transamerickou trasou, se táhne od severní části kontinentu k jižní a od východu na západ. Prochází 27 zeměmi včetně Norska, Španělska, Řecka, Polska, Německa a Belgie, takže během této cesty uvidíte to nejlepší z Evropy.

Záleží jen na vás, jak daleko se chcete vydat a jak náročná bude vaše cesta. Absolvování trasy najednou může trvat měsíce, proto se mnozí rozhodnou urazit různé úseky v průběhu několika let.

Můžete vyzkoušet nejen celou řadu různě zpevněných polních cest, ale i několik normálních silnic, pokud si chcete odpočinout od terénu. Díky mnoha polním cestám, na které skoro jistě narazíte, je to ideální trasa pro jezdce na motocyklech třídy Adventure navržených tak, aby zvládly prašné cesty stejně dobře jako dlouhý výlet po silnicích.

Bez ohledu na to, pro jakou část TET se rozhodnete, po cestě na vás čekají úžasná místa včetně hradů, prehistorických památek, pláží a nekonečných lánů obilí. Také jen na vás záleží, jak se rozhodnete přenocovat – můžete se ubytovat v pětihvězdičkových hotelech nebo tábořit pod hvězdnou oblohou.

MOTOCYKLOVÉ TRASY VE FRANCII

Sisteron v Provence – historické město ve Francii

Trasa 1: Route Napoléon

Kde začíná:

Macon

 

Kde končí:

Antiby

 

Celková vzdálenost:

322 km (200 mil)

Route Napoléon je mezi motocyklisty proslavená a navíc odkazuje na historii. Trasa dlouhá 322 km sleduje cestu, kterou podnikl Napoleon po návratu z vyhnanství. Trasu Route Napoléon, která začíná v Maconu a končí v Antibách, můžete absolvovat za jeden den. Nejvíc si ji užijete v květnu nebo v září, protože v létě může být na trase velké horko.

Z Maconu se vydáte do Grenoblu a pak dolů k Laffrey, než se dostanete k nádherným výhledům se stoupajícími a klesajícími silnicemi mezi La Mure a Gapem. Méně zkušení motorkáři by měli po D4085 dolů do Castellane sjíždět s velkou opatrností – je to nejrychlejší úsek.

Potom doporučujeme vyrazit do nádherné Verdonské soutěsky nebo kolem jezera Sainte-Croix. A pokud budete mít čas, prohlédněte si muzeum parfémů Fragonard v Grasse. Pokud dáváte přednost tradičnějším historickým památkám, ve starém městě se nachází bývalá římskokatolická katedrála, která si přímo říká o prohlídku.

Trasa 2:
Pláže Normandie

Kde začíná:
Rouen

Kde končí:
Mont-Saint-Michel 

Celková vzdálenost:
547 km (340 mil)

Pohled na pláže dne D v Arromanches les Bains, Normandie, Francie
Cesta na Mont-Saint-Michel při západu slunce, Normandie, Francie
Zátoka Ecalgrain ve Francii za soumraku

Dalším fascinujícím způsobem, jak poznávat historii ve Francii na motocyklu, je projet 547 km kolem pláží v Normandii – regionu s bohatou historií. Začnete v Rouenu, hlavním městě Normandie, jehož historie sahá až do středověku. Pak pokračujete na pláže, včetně pláže Omaha s mnoha útesy a roztroušenými bunkry. Pokud máte čas, můžete navštívit také válečné hroby na americkém hřbitově a památníku v Normandii.

Trasa po plážích Normandie končí další fascinující historií, a to díky středověkému klášteru Mont-Saint-Michel. Pokud chcete navštívit Mont-Saint-Michel, musíte se na ostrov dopravit trajektem. Doporučujeme vám vyhradit si na pláže Normandie alespoň několik dní, abyste si mohli naplno prohlédnout všechny významné pamětihodnosti.

Gorges du Verdon (Alpes-de-Haute-Provence, Provence-Alpes-Cote d'Azur, Francie), slavný kaňon

Trasa 3: Verdonská soutěska

Kde začíná:

Moustiers-Sainte-Marie

 

Kde končí:

Moustiers-Sainte-Marie

 

Celková vzdálenost:

90 km (56 mil)

Pokud chcete zažít projížďku vzrušující a krásnou zároveň, nasedněte na motocykl a vydejte se na 90 km dlouhou smyčku Verdonské soutěsky, velkolepou cestu kolem „evropského Grand Canyonu“, která začíná a končí v Moustiers-Sainte-Marie.

Bude lákavé prožít každou minutu cesty podél řeky Verdon bez zastávky, protože 700 metrů hluboké kaňony a zářivě tyrkysová voda vzbuzují respekt. Tyto cesty jsou však občas klikaté a hrbolaté, takže si možná budete chtít občas odpočinout.

Verdonská soutěska je poměrně krátká, takže se dá zvládnout za jeden den. Když se vrátíte do výchozího bodu a chcete pokračovat v cestě, vydejte se po dálnici D23 na jih do města La Palud-sur-Verdon. Je tu spousta kempů, kde si můžete odpočinout a přenocovat.

MOTOCYKLOVÉ TRASY V ITÁLII

TRASA 1:
SS48 – Grande Strada delle Dolomiti

Kde začíná:
Z Bolzana do Cortiny d'Ampezzo

Kde končí:
Dolomity

Celková vzdálenost:
112 km (70 mil)

Nádherná alpská krajina s jarními květy krokusů na kopci a nádhernými horami při západu slunce, průsmyk Giau, Dolomity, Itálie, Evropa
Známá alpská vesnice Santa Maddalena s magickými Dolomity v pozadí, údolí Val di Funes, region Trentino Alto Adige, Itálie
Passo Valparola, Itálie. Pohled na serpentiny v Tyrolsku, Dolomity. Pohled na horu Piz Cunturines (3 064 m) z Passo di Valparola na podzim poblíž Cortiny d'Ampezzo, Belluno v Itálii

Velká dolomitská cesta severní Itálií je dechberoucí cestou vedoucí přes jedny z nejpozoruhodnějších evropských hor. Tato 112 km dlouhá trasa vede přes tři průsmyky – Costalunga, Pordoi (nejvyšší v pohoří) a Falzarego.

Scenérie na trase Grande Strada delle Dolomiti je tak úchvatná, že budete mít neustále chuť zastavovat, abyste se náležitě pokochali. Zdejší skalnaté vrcholy a svahy přímo volají po tom, abyste je vyfotili.

Dolomitské průsmyky jsou obvykle otevřené koncem května. Ideální dobou pro jízdu je září, po srpnové prázdninové špičce. Počítejte s tím, že vám trasa zabere přibližně půl dne.

Obloukový most ve Fiordo di Furore na pobřeží Amalfi v Itálii za slunečného dne

Trasa 2: SP71 – pobřežní silnice Chia SS163 – pobřežní silnice Amalfi

Kde začíná:

Sorrento

 

Kde končí:

Salerno

 

Celková vzdálenost:

96 km (60 mil)

Cesta po pobřeží Amalfi, která začíná v Sorrentu a končí v Salernu, vede velmi pěknými místy jihozápadní Itálie. Je třeba si uvědomit, že některé cesty na téhle trase mohou být velmi úzké, a možná budete muset dávat pozor při jízdě přes Positano a město Amalfi, kde se můžete setkat s auty, ale tahle trasa za to i tak stojí.

Pobřežní silnice Amalfi je dlouhá více než 96 km, takže v sezóně ji můžete zvládnout přibližně za sedm hodin. Pokud se však na trasu vydáte koncem září nebo před květnem, čeká vás na této klasické pobřežní silnici, která představuje Itálii v její nejlepší podobě, opravdový zážitek.

Panoramatická silnice z Alghera do Bosy na severu Sardinie, ideální pro dovolenou v sedle

Trasa 3: SP71 – pobřežní silnice Chia

Kde začíná:

Chia

 

Kde končí:

Chia

 

Celková vzdálenost:

23 km (14 mil)

Pobřežní silnice Chia se vine po bujném ostrově Sardinie a vede po 23 km pobřeží, které je nádherné od začátku až do konce. Začínáte ve starobylé vesnici Chia a pak se vydáte podél jižního pobřeží ostrova – tuhle trasu můžete klidně absolvovat na skútru, abyste získali autentický zážitek.

Jedna z nejmalebnějších tras na seznamu je krásná na každém metru, od věže v Chie ze 17. století až po malé zátoky u smaragdově zeleného moře. Jediným problémem bude, že si budete muset něco přibalit. Budete totiž potřebovat plaveckou výbavu a osušku, protože bez koupání se tady neobejdete.

V Chii je skvělé každé roční období, i když byste se možná měli vyhnout nejteplejším měsícům červenci a srpnu.

MOTOCYKLOVÉ TRASY VE ŠPANĚLSKU

Pohled na klasickou španělskou horskou krajinu se silnicí v létě

Trasa 1: Jaén

Kde začíná:

Jaén, Španělsko

 

Kde končí:

Jaén, Španělsko

 

Celková vzdálenost:

281 km (175 mil)

Mezi Granadou a hranicí s Portugalskem se rozkládá nádherná Andalusie. Existuje mnoho tras, kterými se sem můžete vydat, ale jedna z nich začíná a končí v Jaénu. Na trase dlouhé 281 km, která zabere zhruba šest hodin, si jezdci mohou užít fantastické zatáčky v úchvatné krajině.

 

Trasa 2: Pyreneje od pobřeží k pobřeží

Kde začíná: Santander

Kde končí: Santander

Celková vzdálenost: 3147,8 km (1,956 mil)

Trasa trvající 12 nocí, která vede ze Santanderu a měří 1 956 kilometrů, nabízí něco pro samostatné jezdce, páry na pohodové cestě i skupiny přátel. Tyhle cesty tvoří skvělou směsici klidných klikatých horských silnic s malebnými výhledy a vyhlídkou na odpočinek na pláži. Jezdci se mohou těšit na fantastické scenérie.

Trasa 3: Trojúhelník Potes

Kde začíná: Potes

Kde končí: Potes

Celková vzdálenost: 201,1 km (125 mil)

Jedna z nejznámějších vyjížděk v pohoří Picos de Europa: Z Potesu do Riaña a přes Cangas de Onís zpátky do Potesu. Tahle trasa nabízí kombinaci několika scenérií. Od horských průsmyků a soutěsek až po jezera a další úchvatnou krajinu. Výlet, který se dá zvládnout za pouhé 4 hodiny a který měří 201 km, je ideální na víkend.

MOTOCYKLOVÉ TRASY VE SKANDINÁVII

Klasický skandinávský pohled na horskou krajinu se silnicí, horami a fjordem s modrou oblohou v létě, severní Norsko, kraj Finnmark, záběr z dronu

Trasa 1: Cesta na Nordkapp

Kde začíná:

Olderfjord, Norsko

 

Kde končí:

Severní mys (Nordkapp)

 

Celková vzdálenost:

130 km (80 mil)

Nejsevernější bod kontinentu láká motorkáře z celého světa. A má proč. Cesta z norského Osla na Nordkapp nabízí nekonečné množství úchvatných scenérií s horami, fjordy a výhledy na oceán třpytící se na slunci.

Nezapomeňte, že cesta z Osla je dlouhá a zabere pět až devět dní, než urazíte 1 962 km. Cesta na Severní mys (Nordkapp) však oficiálně začíná v Olderfjordu a měří pouhých 130 km. Ať už se vydáte jakoukoli cestou, užívejte si ji svým vlastním tempem – vychutnávejte si dlouhé cesty volnou krajinou na cestovním motocyklu vyvinutém tak, aby vám zpříjemnil nezapomenutelnou cestu.

Než se na tuhle trasu vydáte, je důležité zvážit aktuální podmínky. I v létě může být počasí nepředvídatelné, proto byste měli počítat se všemi možnostmi. Během jediného dne můžete zažít jízdu na prudkém slunci, v bouřce, a dokonce i ve sněhu. Pokud si však myslíte, že na to máte, cesta na Nordkapp je vzrušující a jen málokterá motocyklová trasa v Evropě se jí vyrovná.

TRASA 2:
Islandský silniční okruh

Kde začíná:
Reykjavík, Island

Kde končí:
Reykjavík, Island

Celková vzdálenost:
1 332 km (828 mil)

Evropská silnice 69 (zkráceně E 69) je evropská silnice mezi Olderfjordem a Severním mysem v severním Norsku. Silnice je dlouhá 129 km a prochází pěti tunely o celkové délce 15,5 km.
Zimní panoramatická fotografie silnice vedoucí podél pobřeží jezera k vulkanickým horám. Vysoké skalnaté vrcholy pokryté vrstvou sněhu zrcadlící se na vodní hladině. Pohled řidiče na Islandský silniční okruh.
Malebná silnice na Islandu, krásná příroda, panorama z výšky, hory a pobřeží při západu slunce

Islandský silniční okruh dlouhý 1 332 km nabízí skvělý způsob, jak poznat některé úchvatné pamětihodnosti na ostrově. Na ostrov buď můžete připlout za dva dny trajektem z Dánska, nebo lodí poslat jen svůj motocykl. Je to sice trochu víc námahy, ale odměnou vám bude nezapomenutelné dobrodružství v Reykjavíku.

Islandský silniční okruh se dá bez zastávky projet za 20 hodin, ale doporučujeme si vyhradit týden, abyste si mohli prohlédnout všechny pamětihodnosti. Na seznam toho, co musíte určitě vidět, patří samozřejmě polární záře, kterou můžete spatřit, pokud cestujete koncem září nebo v říjnu, přírodní horké prameny, které jsou ideální pro relaxaci po dlouhém dni jízdy, a řada neuvěřitelných krajinných scenérií, které můžete vychutnávat podél trasy, včetně impozantní sopky Hverfjall.

TURISTIKA A EXPEDICE

Silnice vedoucí podél švýcarských Alp v Andermattu

Tři švýcarské průsmyky

Kde začíná: Andermatt, Švýcarsko

Kde končí: Andermatt, Švýcarsko

Celková vzdálenost: 128 km (80 mil)

Cesta třemi švýcarskými průsmyky je snadná a vede přes tři alpské průsmyky během jediného dne. Trasa dlouhá 128 km začíná a končí v Andermattu. Mějte na paměti, že průsmyky Susten, Firka a Grimsel jsou od října do května obvykle uzavřené kvůli sněhu.

Tuhle trasu je nejlepší absolvovat vlastním tempem, protože nádherné alpské scenérie vám vyrazí dech. Pokud máte čas, můžete si užít i průsmyk Nufenen na jihu okruhu.

Silnice vedoucí podél švýcarských Alp v Andermattu

Transfagarašská cesta

Kde začíná: Cartisoara, Rumunsko

Kde končí: Bascov, Rumunsko

Celková vzdálenost: 150 km (93 mil)

Transfagarašská cesta vede přes nejvyšší rumunské hory a je to neuvěřitelná trasa. Serpentiny vás vynesou do úctyhodné výšky 2 042 m n. m. Ačkoli je cesta po celé délce asfaltová, čím dále po silnici jedete, tím více se na ní objevují výmoly a nerovnosti.

O víkendech může být na trase rušno, takže pokud chcete mít klidnější jízdu, vydejte se na ni ve všední den. Při klidnější jízdě si můžete vychutnat pamětihodnosti včetně hradu Poenari, sídla Vlada III. Draculy, který inspiroval Brama Stokera při psaní knihy Dracula.

Silnice vedoucí podél švýcarských Alp v Andermattu

Windermereský okruh – Jezerní oblast, Spojené království

Kde začíná: Windermere

Kde končí: Windermere

Celková vzdálenost: 104 km (65 mil)

Tato fantastická trasa zabere necelé dvě hodiny a jezdci se na ní vydají kolem jezer Coniston Water a Windermere. V národním parku Jezerní oblast je řada kaváren a zajímavých míst, kde se můžete zastavit, takže si nezapomeňte vzít fotoaparát, abyste cestou mohli dokumentovat zdejší klidnou atmosféru.

NT1100, dynamický záběr na pobřežní silnici

JÍZDA V EVROPĚ A BEZPEČNOST JEZDCŮ

Než začnete plánovat motocyklové výlety po Evropě, je důležité se seznámit s místními pravidly silničního provozu a se zásadami bezpečnosti. Pokud se chystáte jezdit v jiné zemi, je pravděpodobné, že se v ní setkáte s jistými rozdíly, o kterých byste měli vědět.

PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU

Možná jste doma dobře obeznámeni s pravidly, ale je důležité si uvědomit, že v Evropě existují určité rozdíly. Například se mohou v jednotlivých zemích mírně lišit omezení rychlosti:

· V Německu je maximální povolená rychlost (mimo dálnice) 100 km/h.

· V Nizozemsku je maximální povolená rychlost 80 km/h.

· Ve Francii je v zastavěných oblastech povolena rychlost 50 km/h. Na dálnicích a rychlostních silnicích oddělených středovým pásem ve městech je povolená rychlost 110 km/h a na dálnicích mimo město 130 km/h.

· V Itálii je povolená rychlost 50 km/h ve městě, 90 km/h na silnicích typu A, 110 km/h na rychlostních silnicích a 130 km/h na dálnicích.

· Pokud se podíváme na španělské silnice, na dálnicích je nejvyšší povolená rychlost 120 km/h, v zastavěných oblastech je povolena rychlost 50 km/h a mimo zastavěnou oblast se smí jet rychlostí 90 km/h.

· Ve Spojeném království je na dvouproudých silnicích a dálnicích maximální povolená rychlost 112 km/h (70 mil/h), na jednoproudých silnicích 96 km/h (60 mil/h) a v zastavěných oblastech 50 km/h (30 mil/h).

Pokud jste v mnoha zemích přistiženi při překročení rychlosti, může vám být na místě udělena pokuta, kterou musíte okamžitě zaplatit – můžete být dokonce eskortováni k nejbližšímu bankomatu, pokud nemáte hotovost. Pokud tak neučiníte nebo nemůžete učinit, může vám být motocykl zabaven.

Přestože je mnoho evropských dopravních značek podobných, mohou se vyskytnout určité rozdíly a odchylky, takže si před cestou nezapomeňte udělat průzkum, abyste věděli, co můžete očekávat.

DALŠÍ PRAVIDLA, KTERÁ SE MŮŽOU V EVROPĚ LIŠIT:

· Jízda mezi kolonami vozidel při souběžné jízdě nebo dopravní zácpě je ve Francii nezákonná.

· Ve Francii musíte mít u sebe sadu na měření alkoholu v dechu, a pokud vás přistihnou bez rukavic, hrozí vám pokuta 68 eur.

· Pokud nosíte dioptrické brýle, musíte mít ve Španělsku ze zákona náhradní brýle.

· Používání sluchátek do uší je ve Španělsku a Francii nezákonné. Reproduktory vestavěné v přilbě jsou však povolené.

· Motocyklisté v Belgii musí nosit ochranný oděv.

· Motocyklisté v Německu musí mít rozsvícená potkávací světla i ve dne.

· Ve Spojeném království musí mít jezdec i spolujezdec při jízdě na motocyklu, skútru nebo mopedu přilbu.

· Motocykly, které nejsou registrované v Itálii, ale v zemi se používají, musí mít registrační značky ve stylu EU s uvedením původu vozidla nebo označení domovského státu vedle zadní registrační značky.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY